Welkom op de website van Salland

19 juni 2024

‘Biodiversiteit-boost’ door Rotary club Deventer Noord en SBeEB

In het voorjaar van 2023 hebben Rotary club Deventer Noord en Salland Boert en Eet Bewust de handen ineen geslagen. In de gemeente Deventer werd een ‘Culinaire Verbindende Fietstocht’ uitgezet, waarbij de fietsers onderweg voorzien werden van een heerlijke lunch.

In totaal stopten de fietsers op drie verschillende boerderijen. Een aspergeteler, melkveehouder en vleeveehouder stelden hun bedrijf open tijdens de Culinaire Verbindende Fietstocht. Deze agrarische ondernemers zijn alle drie aangesloten bij Salland Boert en Eet Bewust en gaan graag het gesprek aan met de maatschappij; “Een fietstocht als deze, is een mooie kans om te laten zien waar wij ons mee bezig houden als Sallandse boer.”

Op ieder bedrijf werd een heerlijk culinair gerechtje aangeboden, uiteraard gemaakt met producten van eigen boerderij. De opbrengst van de fietstocht is gebruikt om de biodiversiteit in Salland te bevorderen. Salland Boert en Eet Bewust heeft dit op verschillende manieren vertaald:

1. Een deel van de opbrengst is gebruikt om insectenhotels aan te schaffen. Twee van de drie boeren die hun bedrijf openstelden tijdens de fietstocht, hebben een insectenhotel ontvangen. Deze insectenhotels hebben een mooi plekje op het erf gekregen.

2. De derde boer heeft een demoveldje met ‘vergeten landbouwgewassen’ gecreëerd op zijn grond. Salland Boert en Eet Bewust heeft diverse zaden ingekocht, met als resultaat, een prachtig veld met diverse gewassen van vroeger.

3. Van de overige opbrengsten, heeft Salland Boert en Eet Bewust enkele tientallen nestkastjes en vogelhuisjes laten maken bij Leer- en Werkplek De Enk in Mariënheem. Deze nestkastjes worden verdeeld onder de 75 Salland Boert en Eet Bewust deelnemers.

Salland Boert en Eet Bewust wil Rotary club Deventer Noord hartelijk bedanken voor hun inzet. Naast een fijne samenwerking, mooie gesprekken tijdens de fietstocht en daardoor wederzijds begrip, heeft deze samenwerking óók nog een mooi resultaat opgeleverd voor de biodiversiteit in Salland!

Dit item gaat over de volgende boer(en)

Melkveehouders

Melkveebedrijf Van Beek

Bekijk deelnemer
Melkveehouders

Raalterweg 49, 7431 PA Diepenveen

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners