Welkom op de website van Salland

7 mei 2019

Opleiding Natuurlijke Veehouderij voor Keniaanse boeren

Veertien Afrikaanse atleten, die meedoen aan de negentiende editie van de Scania Zwolse Halve Marathon op zaterdag 15 juni, krijgen na het lopen van de halve marathon een driedaagse opleiding natuurlijke veehouderij aangeboden. Platform Natuurlijke Veehouderij gaat met de atleten op bezoek bij een viertal Overijsselse melkveehouders, om zo kennis en ervaring te delen.

De deelnemende Afrikaanse atleten verblijven tijdens het programma in groepshotel De Maathoeve in het Overijsselse Heeten. Vanuit daar bezoeken ze drie melkveehouders die zijn aangesloten bij Salland Boert en Eet Bewust, te weten melkveebedrijf ‘De Riet’ van familie Lugtenberg in Olst, melkveebedrijf ‘Erve Grutterink’ van familie Harmelink in Diepenveen en het biologische melkveebedrijf van familie Kleinlangevelsloo in Raalte. Ook staat een bezoek aan de Zwolse Stadslanderijen en een workshop kaasmaken bij boerderij De Huppe op het programma. Het programma is erop gericht de atleten, die in Afrika kleinschalige melkveehouderijen bezitten, te leren omgaan met belangrijke uitdagingen zoals diermanagement en voeding, fokkerij en melkkwaliteit.

Atleet én boer
Het idee voor dit programma is ontstaan nadat de Keniaanse topatleet Richard Mengich, winnaar van drie edities, vertelde dat hij atleet én boer is. Het prijzengeld dat hij her en der bij elkaar loopt, investeert hij in zijn melkveehouderij. Door het prijzengeld van een marathon is hij in staat een nieuwe gezonde koe aan te schaffen. Het Nederlandse management van de hardlopers bevestigt dat een koe voor heel veel Afrikaanse atleten zeer waardevol is. “Een koe voorziet de atleten en hun familie in levensonderhoud en daarom is de koe in landen als Kenia een duurzame bron van inkomsten.”

Innovatief en duurzaam boeren
Platform Natuurlijke Veehouderij biedt het educatieve programma, samen met Salland Boert en Eet Bewust, aan in opdracht van Stichting Halve Marathon en het agro & food programma van de Provincie Overijssel. “Wij zetten met dit opleidingsprogramma in op het delen van onze kennis over innovatief en duurzaam boeren – en de lessen die we de afgelopen decennia hebben geleerd”, aldus Katrien van ’t Hooft, trekker van het Platform Natuurlijke Veehouderij; vanuit het bedrijf Dutch Farm Experience. Door praktische activiteiten aan te bieden hopen de organisatoren dat de Afrikaanse atleten de kennis die ze opdoen in Nederland op hun eigen melkveehouderij in Afrika kunnen toepassen.

De negentiende editie van de Scania Zwolse Halve Marathon staat zaterdag 15 juni 2019 op het programma. Het scholingsprogramma vindt plaats van 16 tot en met 18 juni in De Maathoeve, op drie locaties van Salland Boert & Eet Bewust en bij De Huppe in Zwolle.

Bekijk hier de teaser: https://youtu.be/YP-9LWLiFz0

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners