Welkom op de website van Salland

13 februari 2023

Leerlingen van Carmel College Salland gaan de boer op

Sinds januari 2023 gaan leerlingen van het Carmel College in Raalte echt de boer op. Samen met de Sallandse LTO Noord-werkgroep Eerlijk Onderwijs is onder de noemer Carmel Classes een praktijkles Veehouderij ontwikkeld. Want veel jongeren hebben interesse in het agrarische werkveld.

Leerlingen van de klassen 1 en 2 van het vmbo kiezen aan het begin van het jaar uit verschillende Carmel Classes die ze dat jaar willen volgen. Dat zijn periodes van zo’n acht weken, waarin leerlingen kunnen kiezen uit dertig thema’s, zoals Zorg, Horeca en Muziek. Het idee van de nieuwe Classes Veehouderij als onderdeel van de ‘groene route’ ontstond, omdat de school veel ontwikkelmogelijkheden ziet in de omliggende agrarische regio voor haar leerlingen.

Op de fiets de boer op

De animo bleek met 24 aanmeldingen zo groot dat de school de hulp inriep van de werkgroep Eerlijk Onderwijs. Deze werkgroep bestaat naast twee leden van LTO Salland – waaronder Hedwig Haarman uit een bestuurder van Boerderijeducatie Salland-Vechtdal en een bestuurder van Salland Boert en Eet Bewust. Hedwig Haarman: “Vijf boeren uit de omgeving – op fietsafstand – waren bereid om een halve dag per week een groepje van vier leerlingen met een docent op de boerderij te ontvangen. Zo maken ze in vier bijeenkomsten kennis met een pluimvee-, melkvee- en varkensbedrijf.”

Uit het klaslokaal, de praktijk in

Sven Dorgelo, coördinator Loopbaanoriëntatie en -begeleiding van het Carmel College is blij met de samenwerking. “Het is heel bijzonder dat dit zo snel geregeld was; dat zegt ook wel wat over openheid van de sector. En ook onze leerlingen reageren enthousiast; ze wilden zelfs op extra tijd vrij te maken om deze Veehouderij-classes te volgen. Het past in onze visie om deze leerlingen uit het klaslokaal te halen en de praktijk te laten ervaren. Je neemt ze mee de stal in, maar laat ook zien dat er rond het erf veel beroepen linken aan de agrarische sector.”

Boerenpraktijk eerlijk in beeld brengen

Karolien Hupkes, bestuurder van LTO Noord regio Oost, is blij met dit initiatief: “Je laat leerlingen zien hoe het in de praktijk op het boerenerf eraan toegaat. Veel jongeren groeien niet meer op met iemand op een boerderij. Daardoor hebben ze vaak geen idee meer wat een boer allemaal doet en waar ons voedsel vandaan komt. Ze krijgen met deze Classes dus een realistischer beeld van de werkelijkheid. Het zou mooi zijn als dit initiatief ook op meer scholen wordt uitgerold.”

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners