Welkom op de website van Salland

15 september 2021

Koninklijk bezoek in Salland

Koninklijk bezoek in Salland

Met veel trots hebben de gemeenten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe op 14 september Máxima en Willem-Alexander mogen ontvangen. Het thema van het streekbezoek was ‘het vermogen van de regio om zich steeds aan nieuwe omstandigheden aan te passen door samen te werken’.

In Olst-Wijhe bracht het koninklijk paar een bezoek aan boerderij De Riet van de familie Lugtenberg. Ellis, Tom en dochters (inmiddels 7e generatie boeren) kregen de eer om hen te ontvangen op hun MRIJ-melkveebedrijf. Het bedrijf werkt aan een duurzame bedrijfsvoering en is samen met lokale ondernemers bezig een eigen zuivelketen op te zetten. Hierdoor wordt de keten korter en werken de agrariërs aan een beter en toekomstbestendig verdienmodel. Dochter Jorien heeft tijdens het streekbezoek verteld over de werkwijze van kruidenrijk grasland. Aansluitend bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Stichting IJssellandschap.

Samenwerken, schouders eronder en ‘noaberschap’ zijn kernbegrippen die centraal stonden. Handelen vanuit eigen visie, focussen op de lange termijn (want dit is essentieel voor agrarische bedrijven) en niet laten tegenhouden door politieke onzekerheden.

Salland koestert wat waardevol is uit het verleden, terwijl het tegelijk nieuwe ontwikkelingen omarmt. Een belangrijke basis voor het aanpassingsvermogen van de streek ligt in het ‘noaberschap’. Het zijn van goede buren door mensen en hun belangen met elkaar te verbinden. Daarnaast verbindt Salland economische regio’s en stad en platteland met elkaar.

Het koninklijk paar was bijzonder geïnteresseerd in de agrarische sector en hoe boeren met de nieuwste ontwikkelingen omgaan. Er wordt terug gekeken op een leuke dag, maar ook zeker een goed gesprek! Hopelijk biedt dit inspiratie voor zowel samenleving, boeren als politiek!

Foto: RVD

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners