Welkom op de website van Salland

17 december 2023

Buitengebied Heino en Laag Zuthem in de spotlights

Inmiddels een traditie te noemen; de jaarlijkse verlichte boerderijenroute ‘Salland in de Spotlights’. Een initiatief van Salland Boert en Eet Bewust en LTO Salland om tijdens de kerstperiode boer en burger met elkaar te verbinden. Dit jaar was het de beurt aan de Heinoërs om hun geliefde platteland in het licht te zetten en aan de reacties van deelnemers te horen, is dat zeker gelukt!

Een kleine 600 auto’s met ruim 2000 bezoekers reden langs prachtig verlichte boerderijen, woonhuizen en bedrijfsterreinen. Wethouder Wethouder Ben Nijboer en Sallandse Boer Erik Overkempe trapten de verlichte tocht af, samen met Salland Boert en Eet Bewust streekteamlid Gert-Jan Trompert. Geheel in stijl reed het drietal de route in een Amerikaanse oldtimer. Ben: “Wat hebben we in Salland toch geweldig mooie boerenbedrijven!”

De lichtjestocht – die compleet uitverkocht was – kwam maar liefst over negen boerenbedrijven en leidde deelnemers door koeienstallen, langs kasteel Den Alerdinck en een levende kerststal. Zowel boeren als burgers hebben ontzettend uitgepakt en hun erf indrukwekkend verlicht. Onderweg deelden boeren hapjes en warme chocolademelk uit. Bezoekers van Salland in de Spotlights werden ondergedompeld in de magie van het boerenleven; pas geboren kalfjes en een zeug met biggetjes werden vanuit de auto veelvuldig vastgelegd op camera.

Een primeur dit jaar was de samenwerking met piratenzender ‘De Zuthemse Piraatjes’, die een speciale kerstuitzending maakten voor de lichtjestocht. Ook zorgden de midwinterhoornblazers voor winterse kerstklanken, waarbij de opbrengst geschonken werd aan de Hersenstichting.

Naast de honderden enthousiaste berichten van de deelnemers, kijkt ook de organisatie – bestaande uit Sallandse boeren – met een voldaan gevoel terug op Salland in de Spotlights. “De sfeer was super, iedereen was vrolijk! We hebben veel hulp gehad van bedrijven uit de agrarische aanverwante sector, aanwonenden die hun huizen en boerderijen prachtig hebben versierd en groepen zoals Loonbedrijf De Slappe Straal en de Salland Ploffers die hun steentje bijdroegen. Hartverwarmend om te zien hoe Sallanders de handen ineen slaan en er een feestje van maken. Dat saamhorigheidsgevoel wat we hier nog hebben, moeten we koesteren!”

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners