Welkom op de website van Salland

Wilgers Aardappelen

Welkom op de pagina van familie Wilgers.

Wilgers Aardappelen is een familiebedrijf gevestigd op landgoed Frieswijk (iets ten noorden van Deventer). De familie boert al 7 generaties op het landgoed, vandaag de dag telen Leo, Rinie en hun zoon Ton diverse akkerbouwgewassen en gespecialiseerd in de teelt van aardappelen.

De aardappelen worden voor diverse doeleinden geteeld: voor de productie van zetmeel, aardappelproducten, patat én tafelaardappelen. De patat en tafelaardappelen worden zo veel mogelijk via de korte keten afgezet. Zo kunt u de aardappelen vinden in de verkoopkist naast de boerderij (zelfbedieningskist gemaakt van een grote aardappelkist), boerderijwinkels, (super)markten in de regio en als patat in de horeca. Naast aardappelen teelt de familie sinds 2021 ook zoete aardappelen, een heerlijke afwisseling op de aardappel, deze wordt veel geïmporteerd, maar Wilgers teelt deze in Salland!

De familie teelt met respect voor het milieu en de mooie omgeving op het landgoed, zo wordt er bewust omgegaan met gewasbeschermingsmiddelen (denk hierbij aan spuitplanning o.b.v. ziektedruk, inzet van natuurlijke vijanden, deels mechanische onkruidbestrijding en een resistent tafelaardappelras tegen de aardappelziekte). De zoete aardappelen worden zelfs zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen geteeld! Het landschap rond de boerderij is al prachtig, maar door het inzaaien van akkerranden nog mooier!

De familie laat graag zien hoe ze hun gewassen telen, en hoe ze hier bewust mee omgaan. Daarom doen ze mee met Salland boert en een bewust.

 

Wilgers Aardappelen

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Familie Wilgers staat midden in de maatschappij. Via hun website en social media kanalen proberen zij mensen te informeren over hun bedrijf en teelten. Afgelopen zomer hebben zij een ‘aardappelraapdag’ georganiseerd. Met een opkomst van meer dan 500 bezoekers, was dit een groot succes!

  • Familie Wilgers probeert op alle vlakken de juiste dingen te doen. Zo gaan zij bijvoorbeeld heel bewust om met gewasbeschermingsmiddelen. In plaats van op vaste momenten spuiten, kijken zij eerst naar de ziektedruk. Is het wel nodig om gewasbeschermingsmiddelen in te zetten? De weerpaal die in het perceel staat, helpt hen bij die keuze. Onkruid wordt deels mechanisch bestreden, en de zoete aardappelen worden helemaal niet bespoten.

  • Familie Wilgers probeert zoveel mogelijk samen te werken met de natuur. Zo zetten zij roofmijten in, om de bonenspintmijt op een biologische manier te bestrijden. Langs tuinen van omwonenden en in hoeken van hun percelen zaaien zij een bloemenmengsel in. De slootkanten worden ook opgevrolijkt door kleurrijke mengsels. Goed voor de biodiversiteit, en daarnaast ook een prachtig gezicht!

  • Aan de doorgaande weg staat een mooi bord van familie Wilgers met hun logo. Voorbijgangers weten hierdoor dat er (onder andere) aardappelen te koop zijn op het erf, én het bord geeft al een bepaalde uitstraling van het bedrijf. Wilgers is trots op hun akkerbouwbedrijf, en wil dit graag uiten. Zij proberen het teeltplan zo in te richten, dat het landschap gevarieerd blijft; dus niet allemaal percelen met aardappels naast elkaar, maar afwisseling van gewassen.

  • Familie Wilgers streeft, net als vele andere boeren, naar een duurzame bedrijfsvoering; dit is vanzelfsprekend voor de ondernemers. Wat voorbeelden: op het dak van de schuren liggen zonnepanelen. Hiermee wekt familie Wilgers meer energie op, dan zij verbruiken. De elektrische heftruck op het bedrijf is minder vervuilend dan vergelijkbare heftrucks op diesel, en de schuren worden deels verlicht door energiezuinige LED lampen.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners