Welkom op de website van Salland

Jongveeopfokbedrijf Wibbelink

Hallo, wij zijn Harry, Ria, Gerwin en Niek Wibbelink.
We wonen in dit prachtige Sallandse landschap aan de Cröddendijk 9a in Lettele.

Wij werken op ons bedrijf en Gerwin doet Engineering en Niek doet loonwerk, in de vrije tijd helpen ze ook mee op het bedrijf.

We hebben het melkveebedrijf in 2000 overgenomen van mijn ouders. Om gezondheidsredenen van Harry hebben we in 2018 de stal verbouwd voor jongvee opfok. We hebben nu 80 tot 90 stuks jongvee, in de leeftijd van 14 dagen tot 18 maanden.

De kalveren kopen we bij verschillende handelaren. De eerste 14 dagen gaan de kalveren in éénlingboxen, daarna in een groepshok met stro. Als ze 3 maanden zijn gaan ze in de grote boxen met zaagsel en noppenrubbermatten.

We hoeven geen voer aan te kopen, we hebben zelf genoeg gras en mais. In de zomer gaan de kalveren en pinken naar buiten, als het weer het toelaat. Voor de kalveren die nog geen draad kennen hebben we een klein stuk in het gaas gezet en daar weer breed lint langs met stroom erop. Als de kalveren dan in het grote weiland komen, kennen ze het stroomdraad al.

Als de pinken ongeveer  2 maanden drachtig zijn, gaan ze voor export naar het buitenland. Af en toe verkopen we ook drachtige pinken aan andere boeren in de buurt.

We zijn tevreden met ons bedrijf. In de vrije tijd knutselt Harry met hout in de houtwerkplaats (Ria soms ook), voorheen was dat de melkstal. En sinds een jaar of 12 verbouwen we pompoenen voor de verkoop aan de weg, dit zijn biologische pompoenen.

Wij doen mee met Salland Boert en Eet Bewust, omdat we graag willen laten zien dat wij ook bewust met ons bedrijf  en onze dieren omgaan.

Jongveeopfokbedrijf Wibbelink

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    We doen mee met Salland Boert en Eet Bewust om ons bedrijf meer op de kaart te zetten. We hebben een leuk, mooi bedrijf en dat mag gezien worden!

  • We gaan bewust om met mineralen, de mest wordt zorgvuldig, op basis van goed management op het land gebracht. Hierdoor zijn we in staat eigen voer voor de dieren te verbouwen, met minimale verspilling van mineralen.

  • We gaan zuinig met energie om. Omdat we geen koeien meer melken, is het energieverbruik een heel stuk verminderd. Door in de stal overal LED verlichting te installeren, kunnen we ook daar besparen in het energieverbruik.

  • De kalveren liggen de eerste maanden in ruime, schone strohokken, zodat ze comfortabele ligplekken hebben en de dieren schoon blijven. Dat zorgt er voor dat kalveren ook minder vatbaar zijn voor ziekten.

  • Vrij van de ziekte BVD is heel belangrijk, want dit is een nare ziekte voor de dieren, die er ook nog eens voor zorgt dat we de dieren niet of nauwelijks kunnen verkopen. Door regelmatig bloed te tappen, wordt dit gemonitord en voorkomen we de insleep van BVD.

  • De beplanting op het erf zorgt voor een gezellige, mooie, uitstraling en biedt schuilplaatsen aan vogels en insecten.

  • Uitstraling is vanzelfsprekend belangrijk. We steken veel tijd in het onderhouden en bijhouden van het erf, zodat het er netjes uitziet.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners