Varkensbedrijf familie Tijs

Over Varkensbedrijf familie Tijs

Lid geworden in november 2018

Wij Remko, Bea, Esmée en Ruben hebben samen met mijn ouders Jo en Gerda een varkenshouderij in Heeten.
Remko werkt samen met zijn ouders en twee vaste werknemers op het bedrijf. Bea werkt part time als verpleegkundige in het ziekenhuis.
“Op ons bedrijf houden we zeugen (moederdieren) en vleesvarkens. Van de biggen die bij ons worden geboren blijft ongeveer 20% hun hele leven op ons bedrijf. De overige biggen gaan wanneer ze ongeveer 25 kg wegen naar vaste afnemers in Nederland en Duitsland die de biggen verder verzorgen. Het zo goed mogelijk verzorgen van onze varkens staat in alle werkzaamheden en elke dag centraal. Als de dieren zich goed voelen, presteren ze het beste!! Dit is een win win situatie die wij samen met onze fanatieke en enthousiaste medewerkers elke dag nastreven.”
Bij een optimale verzorging hoort ook een optimale voeding! Familie Tijs maakt het voer voor hun dieren zelf met grondstoffen zoals gerst, tarwe en mais van akkerbouwers. Overige grondstoffen voor het voer zijn veelal reststromen uit de productie van levensmiddelen, zoals resten van brood, sojaschroot, zonnebloemschroot en bietenpulp. De samenstelling van dit voer wordt samen met de lokale voerleverancier nauwkeurig afgestemd op de behoefte van de verschillende dieren.
Remko vervolgt: “Energie en milieubewust produceren vinden we erg belangrijk. Door het gebruik van warmtepompen op ons bedrijf kunnen wij warmte onttrekken uit de mest in de putten en de warme ventilatielucht, die de stallen via luchtwassers verlaat. Deze warmte wordt gebruikt om de stallen op het bedrijf, doormiddel van vloerverwarming bij met name de jongste biggetjes, te verwarmen. Door gebruik van deze warmtepompen kunnen wij het aardgasverbruik op ons bedrijf reduceren tot een verbruik niet hoger dan een gemiddeld woonhuis. De zonnepanelen op twee van onze stallen voorzien ons in de helft van onze energie behoefte. Door gebruik van led verlichting en het goed isoleren van de stallen proberen wij onnodig energie verbruik te voorkomen. De ventilatielucht uit onze stallen wordt door luchtwassers gezuiverd. Hierdoor wordt er weinig ammoniak, stof en geur uitgestoten. Dit vinden wij erg belangrijk voor de omgeving.”
Kortom, er is veel over dit fantastische vak te vertellen!!
Wil je meer weten? Informeer gerust.

Bijzonderheden

Varkensbedrijf familie Tijs
Heetenseweg 9A
8111 PX Heeten

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Maatschappij
Mest
Beeldkwaliteit