Welkom op de website van Salland

Varkensbedrijf familie Schrijver

Op de grens van Heeten en Nieuw-Heeten is ons varkensbedrijf te vinden.
Hier woon ik (Joost) met mijn vrouw (Elles) en kinderen (Bram, Tijn, en Noa).
Er worden 400 zeugen en 2000 vleesvarkens gehouden volgen het Beter leven 1 ster Concept. Dit zorgt voor meer welzijn voor de dieren en een zo laag mogelijke milieubelasting. Door de dieren goed te verzorgen wordt er bijna geen antibiotica gebruikt en wordt de uitval laag gehouden.

Het bedrijf gebruikt geen fossiele brandstoffen, maar gebruikt zonnepanelen voor de elektriciteit en een houtkachel als warmtebron. Daarnaast proberen we energie te besparen door LED verlichting te gebruiken, de stallen goed te isoleren en de verwarming zo efficiënt mogelijk te regelen.

In deze regio wordt veel gewandeld, gefietst en rondgetoerd.
Salland Boert en Eet Bewust is een manier om mensen te laten zien wat er achter de deuren afspeelt en waar we iedere dag vol overtuiging en enthousiasme mee bezig zijn. De mensen ons bedrijf bezocht hebben, zijn reageren positief verrast. Hieruit blijkt dat er veel onwetendheid is over dit mooie beroep en door mee te doen met Salland Boert En Eet Bewust proberen hier een positieve bijdrage aan de geven.

Domme vragen bestaan niet, dus wil je iets weten, informeer gerust.

Varkensbedrijf familie Schrijver

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Familie Schrijver geeft boerderijeducatie. Dat houdt in dat ze verschillende groepen ontvangen om hun bedrijf te laten zien en de mensen wat bij te brengen over de huisvesting en de verzorging van hun dieren. Het varkensvlees dat in de winkel ligt en afkomstig is van familie Schrijver, is volledig traceerbaar. Dit is een ontwikkeling op het gebied van voedselveiligheid. Als de varkens hun oormerk in krijgen, wordt er een klein stukje weefsel afgenomen. Dit weefsel wordt opgestuurd naar een laboratorium en het DNA wordt opgeslagen in een databank.

  • Het varkensbedrijf van de familie Schrijver voldoet ruim aan de gestelde streefwaarde voor de uitstoot van ammoniak. Dit is deels te danken aan de emissie arme vloer die in de stallen ligt. Daarnaast stoten zij ook nog niet eens de helft van de geur uit die is toegestaan.

  • Familie Schrijver scoort goed op het gebied van energie. Door verschillende energiezuinige maatregelen ligt het energieverbruik bij familie Schrijver lager dan de helft van het Nederlands gemiddelde! Meer dan 75% van de benodigde energie wordt zelf opgewekt d.m.v. zonnepanelen. Ook maken zij gebruik van een biomassakachel en zit er een frequentieregelaar op alle ventilatoren. Deze regelaars zorgen ervoor dat de ventilatoren naar behoefte draaien, wat energie scheelt.

  • Dierwelzijn is prima op orde bij Schrijver. Er wordt niet gecastreerd en er is extra speelmateriaal aanwezig. Waar mogelijk wordt geprobeerd om injecties te voorkomen door andere alternatieven toe te passen. Ook heeft het bedrijf een ‘Groen label’ in de mestput. Dit houdt in dat de emissie aanzienlijk wordt verlaagd wat goed is voor het klimaat en voor de gezondheidsstatus van de varkens.

  • Drie sterren voor diergezondheid! Het bedrijf kent een zeer lang medicijngebruik, namelijk onder de 50% van de maximale streefwaarde. Familie Schrijver neemt deel aan verschillende monitoringsystemen en concepten, waaronder het concept Beter Leven. Bezoekers moeten eerst douchen, en mogen de stallen pas in als zij bedrijfskleding dragen. Hierdoor houdt Joost de kans op ziekteinsleep laag, wat dus resulteert in een zeer laag medicijngebruik.

  • Op het erf is begroeiing te vinden waar vogels en andere dieren kunnen nestelen. Daarnaast hangt aan bijna elke boom een vogelhuisje. Verschillende soorten uilen en zwaluwen leven rondom het bedrijf en zelfs de patrijs wordt weleens gespot in het land naast de boerderij van familie Schrijver.

  • Het bedrijf is netjes opgeruimd en geeft een verzorgde aanblik. Voorin de stal is een mooie ontvangstruimte gemaakt, die ook dient als kantine.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners