Welkom op de website van Salland

Varkens- en melkveebedrijf Holtkuile-van Sleen

Familie Holtkuile begon ongeveer 80 jaar geleden de boerderij aan de Elshofweg in Wijhe. Er werd begonnen met een paar koeien, varkens en wat kippen. In de loop van de jaren is het bedrijf gegroeid naar ongeveer 140 melkkoeien en 1600 vleesvarkens. René en Linet Holtkuile runnen op dit moment het bedrijf. Ze hebben vier kinderen. De oudste zoon Tijs heeft de varkens onder zijn hoede.
Alle varkens op het bedrijf worden grootgebracht onder het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Dit betekent onder andere dat ze meer ruimte hebben in de hokken, extra speelgoed aanwezig is en er wordt ruwvoer verstrekt om mee te spelen. Tijs: “Wij streven naar een tevreden en ontspannen varken in de stal.”

De koeien liggen in een moderne, ruim opgezette stal. Ze worden gemolken met een melkrobot en in de zomer lopen de koeien overdag buiten. Bovendien kunnen oudere en hoog drachtige koeien opgevangen worden in een overdekte zandbak.

“Wij verkopen sinds kort (varkens)vlees aan huis. En wij leveren vlees aan de voedselcoöperatie “de Autark” in Broekland. En hier sluit het lokale karakter van Salland Boert en Eet Bewust mooi bij aan.”

 

Varkens- en melkveebedrijf Holtkuile-van Sleen

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Familie Holtkuile verkoopt vlees van hun varkens, op hun site staat hier veel informatie over. Ook helpen ze met Salland Boert en Eet Bewust projecten.

  • Er wordt ruim voldaan aan de doelstelling van ammoniakuitstoot, het bedrijf van de familie Holtkuile zit hier zelfs meer dan 10% onder. Ook stoten zij minder dan de helft van de geur uit dan wat is toegestaan.

  • Meer dan 75% van de benodigde energie wordt zelf opgewekt d.m.v. zonnepanelen. Er wordt gebruik gemaakt van grondkanaalventilatie, de verse lucht komt van onder direct bij de varkens. De warmte wordt rondgepompt en hergebruikt. En een frequentieregelaar zorgt dat de installatie zuiniger met energie omgaat.

  • 3 sterren voor dierwelzijn! De varkens van familie Holtkuile worden niet gecastreerd en hebben extra speelmateriaal, zoals ballen, bakken met vlas, houtblokken en iedere dag krijgen ze maïs. Overal kan daglicht naar binnen en ze hebben een ‘groen label’ in de mestput. Dit groene label houdt in dat de emissie aanzienlijk wordt verlaagd wat goed is voor het klimaat en voor de gezondheidsstatus van de varkens.

  • Het medicijngebruik ligt erg laag, ruim onder de helft van de maximale streefwaarde.

  • De norm is dat 30% van de afgevoerde mest verwerkt moet worden, bij dit bedrijf wordt zelfs meer dan 50% van de afgevoerde mest verwerkt.

  • Familie Holtkuile heeft het landschapsplan uitgevoerd door een weiland met boomgaard en een elzenlaan aan te leggen, en om de stallen bomen te planten. Verder ziet het erf er netjes en verzorgd uit.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners