Welkom op de website van Salland

Melkveebedrijf Sittenra, Familie van den Berg

Wij zijn de familie Van den Berg en hebben een melkveebedrijf aan de rand van het dorp Olst. Op het bedrijf zijn ongeveer 240 melkkoeien en bijbehorend jongvee aanwezig.

Op ons bedrijf proberen we de koeien zoveel mogelijk zelf hun ritme te laten bepalen; zo kunnen ze zelf kiezen wanneer ze gemolken worden door één van de vier robots en kunnen ze van het vroege voorjaar tot het late najaar zelf bepalen wanneer ze naar de wei gaan.

Binnen hebben we het zo ingericht dat de koeien maximaal comfort hebben, denk hierbij bijvoorbeeld aan koeborstels, koematrassen, ventilatoren en robots die de vloer schoonhouden.

Op het dak van de stal hebben wij zonnepanelen. Hiermee wekken we ongeveer drie keer zoveel energie op dan dat we zelf nodig hebben, zodat we ook andere burgers van groene stroom kunnen voorzien.

In het verleden hebben wij al regelmatig kinderen van het kinderdagverblijf en school op ons bedrijf mogen ontvangen. Hierop kwamen zulke leuke enthousiaste reacties, dat wij gemotiveerd zijn geraakt om de toekomstige generatie meer bij het boerenleven te betrekken.

Melkveebedrijf Sittenra, Familie van den Berg

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  Door mee te doen met Salland Eet en Boert Bewust willen we onze verbinding met de
  maatschappij versterken, en samen met andere boeren een krachtig verhaal naar buiten brengen.

 • We zoeken naar een goede relatie tussen een gezonde bedrijfsvoering en zorg voor
  milieu. Het eén hoeft niet ten koste te gaan van de ander.

 • We willen de maximale mogelijkheden benutten om groene energie op te wekken, zodat niet alleen wijzelf maar ook anderen van deze duurzame, lokale energie profiteren.

 • Koe-vrijheid; we vinden het belangrijk dat de dieren zelf kunnen kiezen wanneer ze
  gemolken worden, wanneer ze naar buiten of naar binnen willen. Dat geeft rust binnen de koppel, wat de gezondheid van de koeien ten goede komt.

 • Een ziek dier krijgt de kans om beter te worden, we geven extra zorg en aandacht aan
  zieke dieren. Dat resulteert in gemiddeld oude koeien (ruim 7 jaar bij afvoer!) tov landelijk gemiddelde van 5 jaar. Daar zijn we trots op!

 • Natuur past goed bij een boerenbedrijf; door deels intensief te werken (bijv. een paar
  weilanden intensief te beweiden) kunnen andere percelen extensiever bewerkt worden, waardoor er meer ruimte komt voor diverse natuurfactoren.

 • We houden van een net, opgeruimd erf, het is het visitekaartje van ons bedrijf én van de melkveesector.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners