Welkom op de website van Salland

Melkveebedrijf Ruiter

In de bosrijke omgeving van Schalkhaar staat de boerderij van de famillie Ruiter. Het melkveebedrijf staat op landgoed Frieswijk.

Op de boerderij wonen René en Ellen en hun dochter Nova. Zij zijn de derde generatie op deze plek. De ouders van René werken nog fulltime mee op het bedrijf. Ellen werkt 4 dagen per week bij een woningcorporatie.

In 2014 is er een nieuwe ligboxenstal gebouwd, deze biedt plaats voor 160 melkkoeien. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij, dit betekent genoeg lucht, licht en de ammoniak uitstoot zo laag mogelijk door een emissie arme vloer.

In de ligboxenstal staan twee melkrobots waar de koeien vrijwillig gemolken worden. De mestrobot maakt 24 uur per dag de roosters schoon waar de koeien lopen. In de zomerdag gaan de koeien naar buiten en als ze naar binnen willen, liggen ze op een bed van stro en kalk. Alle melkkoeien op het bedrijf zijn zelf opgefokt, er wordt geen vee aangekocht van buitenaf. Zo weten we precies wat voor vee we hebben.

Melkveebedrijf Ruiter

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  Doordat we veel wandelaars langs ons bedrijf krijgen die het landgoed bezoeken, zijn we heel bewust van het feit dat we in de keuzes die we maken, rekening houden met de burgers. Zo nemen we graag de tijd om een praatje te maken met voorbijgangers. Qua bemesten kiezen we bewust een tijdstip waarop mensen zo min mogelijk last ervan hebben.
  Ook met de buren onderhouden we goed contact. Regelmatig nodigen we ze uit om met hun kleinkinderen kalfjes te komen aaien, zodat we steeds met elkaar in gesprek blijven gaan.

 • Een goed milieu betekent een goede en gezonde leefomgeving. Om daarvoor te zorgen, nemen we diverse maatregelen, zoals ervoor zorgen dat het regenwater van het erf niet zomaar de sloot ingaat, maar via een bezinksloot. Het vuil bezinkt, waardoor alleen schoon water de sloot instroomt.

 • Zuinig omgaan met energie en uiteindelijk energieneutraal boeren, dat is ons streven voor de toekomst. Door het nemen van besparende maatregelen, zoals een voorkoeler en frequentieregelaar besparen we energie. Het aantal zonnepanelen dat we nu hebben voorziet ons bedrijf van voldoende groene stroom, zodat we geen externe stroom hoeven aan te kopen.

 • Rustige, gezonde dieren zien we graag in de stal, want dat is het teken dat ze zich happy voelen. Door ruime ligboxen met een zacht ligbed, veel loopruimte, ventilatoren en dakisolatie is het klimaat comfortabel voor de dieren. Het is dan ook echt genieten als we ‘s ochtends in de stal komen en de dieren liggen rustig te herkauwen.

 • Ons streven is om ons antibioticagebruik verder te verminderen door hygiënisch en rustig te werken. Diverse ziekten worden gemonitord, zodat we vroegtijdig kunnen ingrijpen als er problemen zijn. Weinig tot geen gezondheidsproblemen zorgen voor een blije koe, én minder werk.

 • Wij zijn ervan overtuigd dat we de natuur nodig hebben, en willen graag biodiversiteit aan ons bedrijf verbinden. Doordat ons bedrijf op een landgoed ligt, zijn er al diverse landschapselementen die je her en der tegenkomt, zoals houtwallen en singels. Daarnaast hebben we bloemenranden langs grasland en beheren we 3 ha botanisch hooiland, waar met zorg voor vogels en insecten hooi geoogst wordt.

 • Het erf moet er aantrekkelijk uitzien voor onszelf en voor mensen die langs ons bedrijf komen. Dus netjes en opgeruimd, met oog voor dier en natuur.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners