Welkom op de website van Salland

Melkveebedrijf Linthorst

Ons melkveebedrijf ligt ietwat verscholen achter een bos. Hier houden wij ongeveer 95 melkkoeien en 50 stuks jongvee op ongeveer 50 ha grond. Sinds 2020 zijn we weer een gemengd bedrijf, we houden op een tweede locatie 900 vleesvarkens. Al het werk doen we met ons gezin.

Wij weiden onze koeien vanaf ongeveer half april tot zo ver mogelijk in november, vaak meer dan 200 dagen. Daarbij kunnen ze zelf kiezen of ze overdag binnen of buiten zijn. Daarnaast krijgen ze een mengsel van kuilvoer, mais, aardappelvezel (een restproduct uit de aardappelzetmeelindustrie) en perspulp (een restproduct uit de suikerindustrie). Robots melken onze koeien zodat de koeien zelf kunnen bepalen wanneer ze gemolken worden. Voor een lekkere borstelbeurt hangt er een koeborstel in de stal. Een mestrobot zorgt ervoor dat de roosters schoon blijven.

Voor de kalvende koeien hebben wij een groot strohok. De pasgeboren kalfjes blijven hier nog een aantal uren bij de moeder voor ze naar de kalveriglo gaan. Na 2 weken gaan ze naar de groep op stro en krijgen ze melk via een drinkautomaat.

We vinden het belangrijk transparant te zijn over onze voedselproductie. Daarom doen we mee aan Salland Boert en Eet Bewust!

Melkveebedrijf Linthorst

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Het is belangrijk en leuk om contact te zoeken met de burger, juist ook de burgers dichtbij, buren en dorpsgenoten. Zo kunnen we laten zien waar we mee bezig zijn en wordt er begrip gekweekt voor elkaar.

  • We hebben er bewust voor gekozen om geen glyfosaat (bestrijdingsmiddel) te gebruiken om onkruid dood te spuiten, we willen geen ‘gele’ weilanden. De groenbemester, een gewas dat ervoor zorgt dat het geoogste land niet onbegroeid blijft en daardoor mineralen verliest, laten we onderploegen.

  • Vanzelfsprekend is het zuinig omgaan met energie van belang! Geen onnodige lampen laten branden bijvoorbeeld. En de energie die we gebruiken, is alleen groene, zelfopgewekte energie. Gas hebben we voor het bedrijf niet meer nodig.

  • De koe moet lekker in haar vel zitten. Is het heet buiten, dan moet ze de koele stal in kunnen. Krijgt ze haar kalf, dan verblijft ze in een comfortabel strohok. Door zo bewust aandacht te geven aan het welzijn, blijven ze gezond en werkt het plezierig.

  • Als de koeien gezond zijn, dan verloopt het werk plezierig. Eén zieke koe levert meer werk op dan alle zorg voor de koeien samen. Daarnaast is een zieke koe ook voor haarzelf niet fijn, en komt het haar welzijn niet ten goede. Door veel preventief, hygiënisch te werken, gebruiken we beperkt antibiotica, we zitten fors onder het landelijk gemiddelde.

  • Zwaluwen op het erf, genieten we enorm van én ze vangen veel vliegen weg. Ook de diversiteit van andere erfvogels is leuk om op het erf te hebben. Het is mooi om als boer dagelijks de natuur om je heen te hebben. Een afgezaagde boomstronk voor in het bos bij ons erf, biedt plek aan tal van insecten. Het is een mooi samenspel.

  • Als je aan komt rijden, moet het niet als één stenen, betonnen boel eruit zien, maar een ingericht erf met veel groen, waar ook vogels, insecten en diverse struiken een plek hebben. Vanzelfsprekend moet er geen rondslingerende rommel zijn, gewoon netjes opgeruimd.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners