Welkom op de website van Salland

Melkveebedrijf Hekkert

Melkveebedrijf Hekkert ‘Nieuw groot Baarle’ ligt in Heino dicht bij het Overijssels kanaal. De familie komt uit Schalkhaar en is verplaatst met het bedrijf in 2006. Bij de bouw van de nieuwe stallen stond dierwelzijn voorop! Denk bijvoorbeeld aan koe matrassen en koe borstels.

In de stal staan 150 stuks melkkoeien en ca. 90 stuks jongvee. De melkkoeien worden 2 keer per dag gemolken in een 24 stands carrousel. De koeien gaan vanaf april t/m september de wei in.

“Onze kalfjes worden geboren in een strohok. Daarna worden ze verzorgd in éénlingboxen voor meer individuele zorg en aandacht. Hierna leven ze in een groepshok in het stro waarbij ze toegang tot een drinkautomaat hebben”, aldus Martin.
Tinca: “Wij doen mee aan Salland Boert en Eet Bewust is omdat wij transparant willen zijn en hopen daardoor een beetje meer begrip te creëren voor de sector.”

Melkveebedrijf Hekkert

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Het bedrijf van de familie Hekkert heeft een eigen facebookpagina, ze doen regelmatig mee aan een open dag en Tinca helpt met de uitvoering van activiteiten van Salland Boert en Eet Bewust.

  • Het bedrijf van familie Hekkert is zelfvoorzienend in ruwvoer. Dit betekent dat zij voldoende grond hebben om zelf de benodigde gras en maïs te verbouwen. Ze hoeven dus geen ruwvoer aan te kopen. Verder nemen ze maatregelen om erfafspoeling (verontreiniging van het oppervlaktewater) tegen te gaan.

  • Er is een platenkoeler aanwezig, deze zorgt ervoor dat de warme melk die uit de koe komt, wordt voorgekoeld alvorens het in de melktank komt. Dit betekent dat er energie en kosten worden bespaard op de koeling van de melktank. Het voorkoelen gebeurd met water dat de warmte overneemt van de melk. Het lauwe water stroomt rechtstreeks naar de drinkbakken van de koeien in de stal. Een frequentieregelaar op de melkpomp zorgt ervoor dat het vacuüm op de melkpomp nauwkeurig naar behoefte geregeld wordt, wat resulteert in een lager energiegebruik.

  • De familie Hekkert hecht veel waarde aan dierwelzijn. De koeien hebben extra ruime ligruimte volgens Maatlat Duurzame Veehouderij. Ze liggen op koematrassen en als ze moeten kalven doen ze dit in één van de drie afkalfstallen, waarvan 2 met stro en 1 met zand. Of zieke koeien verblijven hierin. De koeien hebben beschikking over vier koeborstels. Het dak is geïsoleerd voor een zo aangenaam mogelijk klimaat in zowel de zomer als winter.

  • Op de categorie diergezondheid scoort melkveebedrijf Hekkert 3 punten. Het bedrijf is gekoppeld aan een monitoringssysteem wat inzicht biedt in de gezondheid van de kudde. Zo worden ziektes eerder gedetecteerd en kan er wanneer nodig op tijd worden behandeld. Het bedrijf voert geen dieren van elders aan, om insleep van ziekteverwekkers van buitenaf te voorkomen.

  • Het bedrijf ziet er netjes en verzorgd uit.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners