Melkveebedrijf familie Hunneman VOF

Over Melkveebedrijf familie Hunneman VOF

Lid geworden in november 2018

Ons gezinsbedrijf bevindt zich aan beide kanten van de Cellenweg. In Heeten én Nieuw-Heeten. De Cellenweg is de dorpsgrens. De boerderij aan de Cellenweg 12 is gebouwd in 1922. Wij, Wilko en Nandine Hunneman, hebben het voorrecht om hier als 3e generatie te mogen boeren. Met onze kinderen wonen en werken we met veel liefde, voor dier, mens en natuur op onze boerderij.

Op het adres Cellenweg 3 lopen de jongste kalfjes en de melkkoeien. Op dit moment worden er 100 koeien gemolken met de melkrobot. De koeien mogen zelf kiezen wanneer ze gemolken willen worden. De ene koe kiest voor 2 keer per dag een andere voor 3 en soms wel 4x per dag. We maken hier gebruik van zogenaamd vrij koe verkeer: de koeien worden niet voorgeselecteerd in selectieruimtes voor ze de robot ingaan. Zo kan iedere koe zijn eigen moment van melken kiezen. De droge koeien en de koeien die voor het afkalven staan mogen bij ons naar buiten. De koeien kunnen afkalven in het weiland naast de stal of kunnen kiezen voor een strohok.

Door de hoeveelheid grond die rondom onze boerderij ligt zijn wij zelfvoorzienend in ons ruwvoer (gras en maïs). De melkkoeien liggen in diepstrooiselboxen. De mest die onze koeien produceren scheiden wij in een dunne en een dikke fractie. De dikke fractie strooien wij in de boxen van de koeien. Zo hebben ze heerlijke zachte ligplekken en benutten wij de mest optimaal. Onze mest kunnen we ook allemaal kwijt op ons eigen land. We hebben voor een gedeelte dichte roosters in de stal. Alle roosters in de stal worden schoongehouden door een mestrobot.

Op het dak van onze stal liggen 210 zonnepanelen. We wekken hiermee voldoende stroom op om ons bedrijf bijna volledig zelf te voorzien.
Het water wat wij gebruiken in de stal voor de robot en voor het drinkwater van de koeien halen we uit een eigen bron. Dit wordt door een pomp omhoog gepompt.

Wij brengen ons jongvee zelf groot. Op deze manier hoeven we niet vaak vee aan te kopen. Op Cellenweg nummer 12 bevinden zich de iets grotere kalveren en de pinken. De kalveren vanaf 2 weken tot en met 3 maand lopen in het stro en krijgen hun melk via een kalverdrinkautomaat. Het jongvee van 3 maand tot en met 12 jaar loopt ook in strohokken. Vanaf een leeftijd van 12 maanden lopen onze koeien buiten.

Wij doen mee met Salland Boert en Eet bewust, omdat wij we de burger graag willen laten weten wat er allemaal op een boerderij gebeurd. Door met elkaar in gesprek te gaan hopen we dat u van ons leert én dat wij van u leren. U bent van harte welkom!

Benieuwd naar het melkveebedrijf van familie Hunneman? Neem alvast een kijkje op de website: https://www.melkveehouderijhunnemanvof.nl/

Bijzonderheden

Melkveehouderij Hunneman VOF
Cellenweg 3
8112 PC Nieuw-Heeten

Website melkveehouderij Hunneman
Facebook Melkveehouderij Hunneman VOF
Facebook Wakkere Boerin

Gecertificeerd educatiebedrijf voor ontvangst schoolklassen (Boerderijeducatie Salland)

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Beeldkwaliteit
Natuur