Welkom op de website van Salland

Melkveebedrijf familie Haarman

Dit is het melkveebedrijf van de familie Haarman, waar wij met de hele familie met veel plezier boeren. Wij zijn allemaal geboren met een sterk aanwezig ‘dierengen’; dieren verzorgen is het liefste wat we doen. Dat is onze belangrijkste reden om boer te zijn.

Sinds 1996 boeren wij, André en Hedwig, hier. We hebben het bedrijf over genomen van de ouders van Hedwig die het weer overgenomen hadden van hun ouders. In 2014 hebben we een nieuwe kalverstal gebouwd en 2015 hebben we de koeienstal gerenoveerd. Hierbij zijn we altijd uit gegaan van een zo maximaal mogelijk dierwelzijn. De stallen zijn geïsoleerd, er zijn ventilatoren aanwezig, ruime strohokken, ruime boxmaten, er zijn koeborstels en er is een kalverdrinkautomaat waarbij de kalfjes zelf kunnen bepalen wanneer ze melk gaan drinken. Achter de krachtvoerboxen zit een sluithek, zodat een bazige koe nooit een koe die lager in de rangorde staat, kan verjagen en diens brokken op kan eten. De mestrobot doet 4x per etmaal een rondje door de stal zodat de roosters schoon blijven. De deur van de stal staat open zodat de koeien naar buiten kunnen als ze dat willen.

Onze filosofie is dat als wij goed voor de koe zorgen, de koe goed voor ons zorgt! Een koe in topconditie geeft ‘vanzelf’ veel melk, wat weer voor onze inkomsten zorgt. Hiermee kunnen wij  investeren in ontwikkelingen in ons bedrijf, dierwelzijn en duurzaamheid. Op het dak de jongveestal hebben we 235 zonnepanelen liggen, waardoor we bijna energieneutraal zijn.

We streven naar gezonde, sterke koeien die zo lang mogelijk bij ons kunnen blijven. Dit begint al met de juiste stieren gebruiken, maar voeding en verzorging spelen hierin ook een belangrijke rol. Al onze koeien dragen halsbanden met een sensor, dit kunt vergelijken met een FitBit. Het aantal stappen, herkauwbewegingen, vreet- en liguren worden gemeten. Bij afwijkingen krijgen we direct een seintje, en kunnen we checken of de koe ziek is.

Onze kinderen André, Laura, Roxan en Ramon hebben, net als ons, veel passie voor dier en natuur. André werkt in de houthandel, Laura bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Roxan en Ramon zitten beide in maatschap en willen later graag boer worden.

Met het gezin zetten we het werk op de boerderij rond. Het is iedere dag weer genieten om op zo’n mooie plek te boeren, in samenwerking met ons vee en de natuur!

Benieuwd naar het bedrijf van Familie Haarman? Neem alvast een kijkje op hun Facebook pagina: Familiebedrijf Haarman.

Melkveebedrijf familie Haarman

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Er is een grote onbekendheid naar het reilen en zeilen op het boerenerf. Juist daarom zijn mensen van harte welkom om te kijken en zelfs een handje te helpen tijdens een workshop! Zowel burger als boer(in) vindt dat erg leuk en levert veel enthousiasme op!

  • Er wordt nog wel eens snel gedacht dat we als boeren niet erg milieubewust zijn, maar we hebben het bedrijf gekregen van onze voorouders en hopen het door te geven aan de volgende generatie. We zijn dus juist heel erg bewust bezig met het milieu; zorgvuldig omgaan met wat we gekregen hebben, zodat een volgende generatie er weer mee verder kan.

  • Door middel van de zonnepanelen op ons dak, wekken we zoveel mogelijk eigen energie op, wat we gebruiken voor het bedrijf. De zon schijnt toch, dus die zonneschijn wordt op deze manier mooi benut. En natuurlijk gaan we bewust en zuinig om met de energie, zodat verspilling zoveel mogelijk voorkomen wordt.

  • Dierwelzijn is het speerpunt van ons bedrijf. Wij zorgen goed voor de koe, we verwennen ze, zodat ze zich happy voelen. Door goed voor hen te zorgen, zorgen koeien goed voor ons.

  • We doen veel aan preventief werken om ziekten te voorkomen. Zo dragen de koeien sensoren om dieren op te sporen die niet fit zijn doordat ze te weinig (herkauw)activiteit tonen. Deze koeien komen in een separatieruimte, waar we onder andere de temperatuur meten en zo nodig pijnstillers toedienen of een andere behandeling starten.

  • We zijn boer geworden omdat we houden van dieren en natuur. De natuur ligt dicht bij ons en we willen zoveel mogelijk doen voor bescherming en instandhouding hiervan. Zo maaien we geen gras, vóórdat eventuele reekalfjes uit het weiland in veiligheid zijn gebracht.

  • De geiten voor aan het erf zijn voor iedereen zichtbaar en aaibaar, daardoor zien mensen hoe wij met dieren omgaan. Anders lijkt het zo gesloten en gaan mensen eigen verhalen verzinnen. De bloemen op het erf en langs de maïs geven een verzorgde uitstraling, en mensen kunnen daar van genieten als ze langs komen.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners