Melkveebedrijf Erve Grutterink, familie Harmelink

Over Melkveebedrijf Erve Grutterink, familie Harmelink

Lid geworden in december 2018

Aan de rand van Diepenveen, ten westen van het dorp en nabij landgoed Nieuw Rande ligt boerderij Erve Grutterink van familie Harmelink. “Een boerderij die vroeger opgedeeld is in Groot Grutterink en Klein Grutterink, waar wij de laatstgenoemde bezitten”, vertelt Henk. Een aantal jaren terug is Groot Grutterink er ook bijgekomen en vormt nu weer een geheel. Er wordt op beide locaties gemolken. In totaal zijn er 125 melkkoeien aanwezig, en ca. 30 stuks jongvee. Beide bedrijven samen telllen ongeveer 45 hectare grond.

Martijn: “Thuis op Klein Grutterink melken we met een melkrobot en op de andere plek Groot Grutterink melken we in een 10 stands visgraat melkstal. De koeien die met de robot gemolken worden blijven het hele jaar binnen, dit heeft te maken met de ongunstige ligging van de ligboxenstal ten opzichte van het land. De melkkoeien op de ander plek, Groot Grutterink, gaan in de zomer wel naar buiten. De melk wordt verwerkt door Friesland Campina.”

“We zetten het werk rond op de boerderij met zijn drieën. Martijn zorgt in hoofdzaak voor de koeien bij huis in de ligboxenstal met de melkrobot. Ina doet de kleine kalfjes en de boerderijwinkel en ijsbereiding en toebehoren. Ik, Henk, verzorg en melk de koeien in de ligboxenstalstal met de doorloopmelkstal. Petra, de vriendin van Martijn heeft een baan elders, op agrarisch administratief gebied. Verdere werkzaamheden op de boerderij doen we natuurlijk samen.”

In het verleden is er besloten het jongvee weg te doen en te laten opfokken door een ander bedrijf. Het jongvee is gehuisvest bij een opfokker in Giethmen bij Ommen. De kleine kalveren blijven eerst nog wel bij ons maar gaan als ze ongeveer vijf maand oud zijn naar de opfokker en komen een maand voordat ze weer een kalf krijgen terug in Diepenveen.

Ina: “Zoals je kunt lezen op het bord hebben we ook een boerderijwinkel. Producten worden uit huis verkocht, een traditie die al meer dan 60 jaar gaande is. Vroeger ging dat aan huis vanaf de keukentafel, tegenwoordig vanuit de boerderijwinkel. De winkel is een aangepaste oude schuur welke in de jaren rond 1800 gebouwd is uit gebruikte materialen. De schuur heeft door de jaren heen vroeger al meerdere functies gehad. Nu is hij aangepast voor de verkoop van onder andere ambachtelijke streekproducten, zoals bijv. aardappelen, scharreleieren, meel van de molen uit Bathmen, fruit en fruitsappen, streekhoning en zuivelproducten van Kloas in ’t Hof uit Bathmen. Zelf zijn we jaren geleden begonnen met het maken van ambachtelijk boerderij-ijs. Het maken van ijs van eigen koeienmelk. We verhuren ijscokarren, welke in de zomer hun rondje maken. Heel veel mensen met kinderen vinden het mooi om op de boerderij producten te kopen en kunnen dan gelijk even naar dieren kijken. Elk jaar komen de basisscholen uit het dorp een bezoek aan de boerderij brengen.”

Wij doen mee aan Salland Boert en Eet Bewust omdat we de verbinding boer-burger korter bij elkaar willen brengen en omdat de maatschappij steeds meer inzicht vraagt over de herkomst en productiewijze van ons dagelijks eten.

Bijzonderheden

Melkveebedrijf Erve Grutterink
Familie Harmelink
Schapenzandweg 2
7431 PZ Diepenveen

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Beeldkwaliteit
Natuur