Welkom op de website van Salland

Melkveebedrijf en BoerenBed ‘t Wesselink, familie Smale

Wat leuk dat jullie ons bezoeken op de site van Salland Boert en Eet Bewust.

Wij zijn de familie Smale en hebben een melkveebedrijf met 70 melkkoeien en jongvee en een mooie plek om te overnachten in nostalgisch ingerichte tenten. Ons melkveebedrijf wordt gerund door Henk en zoon Tom. Daarnaast is Margriet altijd in de buurt voor hand en spant diensten en de administratie en het aanspreekpunt van onze Betere BoerenBed locatie.

Op ons erf zie je heel duidelijk de tijdsgeest. De boerderij (1623) is, zowel voor- als achterhuis, in oude stijl. De grupstal is nog intact, maar wordt niet meer als zodanig gebruikt en in een authentieke schuur verblijven de kalveren. In 1995 is een ligboxenstal gebouwd, waarin nu de pinken en droogstaande (zwangere) koeien verblijven. Nu hebben de koeien een serrestal en worden gemolken door een melkrobot; de koeien bepalen zelf wanneer ze gemolken worden en gaan van april tot november naar buiten.

Omdat bij ons vaak vakantiegasten op de boerderij komen, hebben wij gemerkt dat er nog veel te vertellen valt over het leven van mens en dier op de boerderij. Wij zijn trots op ons bedrijf en omgeving en willen dit de gasten graag laten zien en beleven.

Kom je ook slapen @de boer???
Door deelname aan Salland Boert en Eet Bewust, worden wij boeren beter ‘zichtbaar’ en kunnen wij ons verhaal vertellen. Een ieder doet dit op de manier die bij hem/haar past. Daarom hebben wij ons aangesloten bij dit project.

Melkveebedrijf en BoerenBed ‘t Wesselink, familie Smale

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Henk en Margriet zijn erg open en transparant. Alle B&B gasten krijgen bij aankomst een rondleiding en mogen verder tijdens hun verblijf de hele dagen in de stal komen kijken. Ook andere groepen worden regelmatig ontvangen zoals bijvoorbeeld de BSO.

  • 3 sterren op gebied van Milieu! Dit komt doordat familie Smale een emissiearme vloer heeft in de stal, deze beperkt de vervluchtiging van ammoniak. Daardoor is uitstoot van geur ook niet meer aan de orde op het bedrijf. Ook zijn zij zelfvoorzienend qua ruwvoer, dit betekent dat ze alle benodigde gras en mais zelf kunnen verbouwen op hun eigen land en dus geen gras en mais van elders hoeven aan te kopen.

  • Familie Smale heeft een energiescan uit laten voeren op hun bedrijf en heeft de aandachtspunten die uit deze scan kwamen uitgevoerd. Andere maatregelen die zij nemen ter besparing van energie zijn het gebruik van warmteterugwinning, de warmte van de melk wordt overgenomen door water, dit lauwe water is fijn drinkwater voor de koeien. Ook hebben ze een frequentieregelaar op de melkpomp, deze zorgt ervoor dat het vacuüm op de melkpomp nauwkeurig naar behoefte geregeld wordt, wat leidt tot een lager energiegebruik.

  • De stal is gebouwd volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij. Dit betekent onder andere extra ligruimte per koe. De koeien liggen op een bed van diepstrooisel, dit is een dikke zachte laag van organisch materiaal. Ook hebben de koeien beschikking over koeborstels. Als ze een kalfje moeten krijgen gaan ze in een ruim strohok. De kalveren zelf blijven tot 3 maanden op stro.

  • Ook op diergezondheid scoort familie Smale heel goed. Ze nemen deel aan een monitoringssysteem, wat inzicht biedt in de gezondheid van de kudde. Zo worden ziektes eerder gedetecteerd en kan er wanneer nodig is op tijd worden behandeld. Het medicijngebruik ligt dan ook ruim onder de maximale streefwaarde. Er worden geen dieren van buitenaf aangekocht om de kans op insleep van ziekten te beperken.

  • We zetten ons in voor een verbetering van de biodiversiteit. Zo zijn een paar percelen ingezaaid met een kruidenrijk mengsel, dus naast gras groeien daar ook allerlei andere planten zoals chichorei en smalle weegbree. In de boomgaard bij de boerderij vinden veel insecten en vogels voedsel.

  • De koeien hebben weidegang, wat een mooi plaatje oplevert voor onszelf, onze gasten en voorbijgangers.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners