Welkom op de website van Salland

Melkveebedrijf en B&B Klein Koerkamp

Net buiten het dorp Lettele ligt het Melkveebedrijf en Bed & Breakfast van de familie Klein Koerkamp. Ons eeuwenoude familiebedrijf heeft circa 100 melkkoeien en circa 40 stuks jongvee gehouden op een andere locatie. Onze koeien lopen ’s zomers in de wei en ’s winters in onze moderne stal waarin koecomfort centraal staat. Koeborstels, ventilatoren, geïsoleerd dak, open stal met veel licht en lucht en een kunststof vloer die met een automatische mestrobot schoongehouden wordt. Wij melken onze koeien tweemaal daags in een moderne melkstal van 2×8 zij-aan-zij.

Eind jaren ’90 is de oude deel en hooizolder verbouwd tot Bed & Breakfast. Een ruime verblijfsruimte waar ontbeten kan worden maar waar ook vergaderingen en bijeenkomsten worden gehouden. De Bed & Breakfast heeft drie kamers en een appartement.

Ons bedrijf ontvangt regelmatig groepen mensen, schoolklassen en anders geïnteresseerden. Wij laten u graag ons bedrijf zien en hopen u ook te enthousiasmeren voor onze prachtige sector. Dit is ook een van de redenen om mee te doen met Salland Boert en Eet Bewust, trots op wat wij doen en produceren. Wij heten u van harte welkom op ons bedrijf!

Melkveebedrijf en B&B Klein Koerkamp

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  Het melkveebedrijf van de familie Klein Koerkamp staat direct in verbinding met de Maatschappij door hun B&B. Ze hebben een zichtstal, waar bezoekers altijd mogen kijken. Daarnaast komen er ook zeer regelmatig schoolklassen uit Deventer en Lettele een kijkje nemen bij de koeien. Christian is fanatiek op facebook en plaatst hier regelmatig foto’s en filmpjes van diverse werkzaamheden en bijzondere gebeurtenissen op het bedrijf.

 • Op het gebied van Milieu worden diverse punten gescoord. Familie Klein Koerkamp neemt maatregelen om erfafspoeling te voorkomen, d.w.z. het voorkomen dat verontreinigingen in het oppervlaktewater komt. Dit doen zij door een bezinksloot. Alle mest wat de koeien uitscheiden kan geplaatst worden op eigen grond. Om stikstof te reduceren wordt water aan de mest toegevoegd. Daarnaast worden ook micro organismen aan de mest toegevoegd. Deze bacteriën zorgen ervoor dat de ammoniak gebonden wordt en zorgt daardoor voor minder ammoniak uitstoot. En nog een bijkomend voordeel is dat de mest minder of niet meer stinkt.

 • Om Energie te besparen heeft het bedrijf een platenkoeler en een frequentieregelaar. De platenkoeler zorgt ervoor dat de warme melk die uit de koe komt, wordt voorgekoeld alvorens het in de melktank komt. Dit betekent dat er energie en kosten worden bespaard op de koeling van de melktank. Het voorkoelen gebeurd met water dat de warmte overneemt van de melk.
  Een frequentieregelaar op de melkpomp zorgt ervoor dat het vacuüm op de melkpomp nauwkeurig naar behoefte geregeld wordt, wat resulteert in een lager energiegebruik. Daarnaast maakt het melkveebedrijf van familie Klein Koerkamp gebruik van groene stroom.

 • 3 sterren voor Dierwelzijn! De ligplaatsen van de koeien zijn voorzien van diepstrooisel waardoor de koeien zacht kunnen liggen. Voor de koeien die een kalfje krijgen is een speciale ruimte aanwezig met een dikke laag schoon stro. Om zich lekker te kunnen krabben zijn er 2 koeborstels voor het melkvee en 1 koeborstel voor het jongvee aanwezig. Het dak is geïsoleerd voor een aangenaam klimaat in zowel zomer als winter. Voor de warme dagen zijn meerdere ventilatoren aanwezig.

 • Om de Diergezondheid nauwlettend in de gaten te houden neemt melkveebedrijf Klein Koerkamp deel aan een monitoringssysteem. Dit systeem geeft inzicht in de gezondheid van de kudde, en afwijkingen hierin worden eerder gedetecteerd zodat wanneer nodig op tijd kan worden behandeld.
  Om klauwproblemen te voorkomen en voor een goede hygiëne schuift een mestrobot meerdere keren per dag de roosters schoon.

 • Natuur is een belangrijk onderdeel op het bedrijf van Christian en Sanne Klein Koerkamp. De randen van de akkers zijn ingezaaid met speciale bloemenmengsels waar veel insecten en vlinders op afkomen. Het grootste gedeelte van het grasland is ingezaaid met kruidenrijk graszaad.
  Voor erfvogels is er volop ruimte om te schuilen, nestelen en voedsel te zoeken. Er zijn diverse struiken, hagen en bomen met daarin nestkastjes.
  Op het bedrijf zijn bijenkasten. De vader van Christian is imker en de honing die wordt gewonnen uit de kasten is te koop op het bedrijf.

 • De koeien van familie Klein Koerkamp hebben tenminste 120 dagen in het jaar 6 uur per dag weidegang. Dit levert een pluspunt op voor het thema Beeldkwaliteit. Ook het jongvee loopt in het voorjaar en de zomer in de wei. Om lichtvervuiling tegen te gaan is het ’s nachts minimaal 6 uur donker in de stal door middel van een tijdklok.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners