Welkom op de website van Salland

Melkvee- en aspergebedrijf De Boerkamp, familie Nieuwenhuis

Onder de rook van de stad Deventer, aan de rand van het dorp Diepenveen vindt u Melkvee en Aspergeboerderij “De Boerkamp”.
Sinds 1600 wordt er op “De Boerkamp” geboerd, van vroeger uit een gemengd bedrijf. Tegenwoordig Bestaande uit een melkvee en een asperge tak.

Op “De Boerkamp” wonen Hans en Jonanne Nieuwenhuis samen met hun Dochter Carice. Hans heeft Samen met zijn moeder een VOF. Jonanne werkt 3.5 dagen per week in het Deventer Ziekenhuis.

Er worden momenteel 70 koeien gemolken met de melkrobot. De stal is uitgerust met koematrassen een geïsoleerd dak en ventilatoren voor verkoeling bij warm weer. De koeien hebben vanaf half april tot en met september altijd toegang tot de wei. Opvallend is dat de koeien er vaak voor kiezen om ’s nachts naar buiten te gaan en overdag veelal binnen blijven.

Er wordt ongeveer 1.5 hectare asperges geteeld, deze worden vrijwel volledig vanuit huis vermarkt. Er is een winkel bij de Boerderij die in het seizoen geopend is. Met een machine kunnen de asperges voor de consument geschild worden, en er zijn allerlei aanverwante producten te koop zoals ham, eieren, aardappelen, wijn, en saus. Asperges en alles wat u bij asperges nodig bent!

Regelmatig geven we rondleidingen aan groepen, schoolklassen en we geven jaarlijks een open dag om de consument/burger te informeren over ons bedrijf en onze producten. We merken dat mensen dat vaak erg interessant en leerzaam vinden, dat is ook onze motivatie om deel te nemen aan het project Salland Boert en Eet Bewust!

Melkvee- en aspergebedrijf De Boerkamp, familie Nieuwenhuis

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Met onze asperges zetten we een streekproduct regionaal af; daardoor hebben we direct contact met de consument die vaak ook even bij de koeien wil en mag kijken. Daarnaast nemen we volop deel aan activiteiten zoals boerderij-educatie, BoertBewust etc.

  • Er is een opvang voor regenwater op het erf gerealiseerd, zodat het erf door de steeds hevigere regenbuien niet meer helemaal volloopt, maar water afgevoerd kan worden. Dat houdt het erf netjes en werkbaar.

  • Door middel van zonnepanelen op het dak, zijn we voor 85% zelfvoorzienend in ons energieverbruik, en waar nodig nemen we energiebesparende maatregelen, zodat we bewust en zuinig met energie omgaan.

  • Een goed geïsoleerd dak en ventilatoren zorgen voor een comfortabel klimaat in de stal, juist ook tijdens hete zomerdagen. Bij heet weer blijven de koeien dan ook op stal, zodat ze geen last krijgen van hittestress. We melken met robots, dus de koeien kunnen zelf kiezen wanneer ze gemolken worden. Er hangen op verschillende plekken borstels waar de dames hun vacht kunnen borstelen en er is ruimschoots drinkwatervoorziening, zodat de koeien altijd fris water tot hun beschikking hebben.

  • Iedere 3 weken bezoekt een vaste veearts ons bedrijf voor preventieve begeleiding. Preventief werken is belangrijk, want voorkomen is beter dan genezen!

  • Sinds een paar jaar zaaien we akkerranden in met bloemenmengsels, wat heel diverse bloemen en insecten oplevert. Het geeft een mooie uitstraling, evenals de bomen en struiken die her en der op en rond het bedrijf zijn geplant, en die beschutting bieden aan vogels, vlinders en vleermuizen.

  • Ons bedrijf ligt tussen het dorp en de stad in, dus veel burgers zien ons en daarom vinden we het belangrijk dat het bedrijf er netjes bij ligt.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners