Welkom op de website van Salland

Melkgeitenhouderij Deten

Welkom op de pagina van melkgeitenhouderij Deten. Nienke Deten, eigenaresse van dit bedrijf vertelt over haar grote passie:

Melkgeitenhouderij Deten heb ik opgericht in 2017 op het toenmalige melkvee bedrijf van de familie Deten die tot 2007 melkkoeien en vleesvarkens hebben gehad en daarna verder zijn gegaan met jongvee opfok voor een andere boer.

In 2017 zijn wij begonnen met de opfok van ongeveer 600 geitenlammeren in de oude koeienstal van eerder die we hebben omgebouwd naar de opfokstal voor de lammeren. Voor de melkgeiten hebben we een nieuwe stal gebouwd en daar zijn we begonnen met melken in 2018 toen de eerste geiten uit de opfok gelammerd hadden. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid naar een bedrijf met 800 melkgeiten en 200 opfoklammeren met ongeveer 11 ha grond in gebruik.

Wij vinden het belangrijk om onze deuren open te zetten voor de burgers en buitenlui om ze een realistisch kijkje in de stal te geven hoe het leven er daadwerkelijk op de boerderij aan toe gaat.

Diergezondheid en dierwelzijn zijn belangrijke thema’s op melkgeitenhouderij Deten. Nienke besteedt ontzettend veel tijd aan de verzorging van haar lammeren; “Elk uur dat je besteedt aan je lammeren, betaald zich dubbel en dwars terug.”

Ook de oudere geiten ontbreekt het aan niks. Nienke heeft een MDV (Maatlat Duurzame Veehouderij) stal laten bouwen. In MDV stallen hebben dieren nog meer ruimte, licht- en luchtinlaat, en is er veel rekening met comfort gehouden. Ook hangen er geitenborstels in de stal.

Op het gebied van duurzaamheid staat Nienke ook niet stil. Zo neemt zij verschillende energiebesparende maatregelen op haar melkgeitenbedrijf, zoals het gebruik van LED verlichting, frequentieregelaars en een warmteterugwinningsinstallatie.

Benieuwd naar Nienke en haar geiten? Neem alvast een kijkje op de Facebookpagina: Melkgeitenhouderij Deten.

Melkgeitenhouderij Deten

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Nienke staat midden in de maatschappij en stelt haar bedrijf open voor iedereen. Voorbijgangers zijn altijd welkom om een kijkje te nemen, en ze werkt graag mee aan lokale initiatieven zoals fietstochten.

  • Nienke heeft een ‘Maatlat Duurzame Veehouderij’ stal laten bouwen. Tijdens de bouw van deze stal is duurzaamheid overal het uitgangspunt geweest. Daarnaast neemt zij verschillende energiebesparende maatregelen, zoals het gebruik van LED verlichting, frequentieregelaars en een warmteterugwinningsinstallatie.

  • Dit thema is erg belangrijk voor Nienke. Ze besteedt veel aandacht aan de verzorging en gezondheid van haar geiten. De MDV stal heeft hierin een belangrijke rol gespeeld; de geiten hebben meer ruimte, daglicht en comfort in de nieuwe stal. Ook hangen er geitenborstels. Nienke wil in de toekomst ook voor de lammeren nieuw bouwen.

  • Dit thema is erg belangrijk voor Nienke. Ze besteedt veel aandacht aan de verzorging en gezondheid van haar geiten. De MDV stal heeft hierin een belangrijke rol gespeeld; de geiten hebben meer ruimte, daglicht en comfort in de nieuwe stal. Ook hangen er geitenborstels. Nienke wil in de toekomst ook voor de lammeren nieuw bouwen.

  • Nienke is minder bezig met het thema natuur, dan met diergezondheid en welzijn. Desalniettemin heeft ze hier wel oog voor. Op het erf van Nienke zijn veel zwaluwen te vinden, en er zijn vogelhuisjes opgehangen. De 11 hectare die rondom de boerderij ligt, wordt met met eigen geitenmest bemest. Deze vaste stromest heeft een positieve werking op het bodemleven.

  • Een net, opgeruimd bedrijf, vindt Nienke belangrijk.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners