Welkom op de website van Salland

Legkippen- en melkveebedrijf familie Kievitsbosch

Wij, Harrie, Joke, Rik Kievitsbosch en Loes van Rossum, hebben een leghennen- en melkveebedrijf in Raalte. Een bedrijf waar we vol passie melkkoeien, jongvee en leghennen houden.

Leghennen:
Wij hebben zowel witte als bruine hennen. In onze stallen kunnen een deel van de hennen lekker buiten scharrelen.  Voor deze hennen staat het keurmerk BeterLeven, twee sterren gemarkeerd. Dit betekent dat de hennen voor 50% van de staloppervlakte kunnen scharrelen in de wintergarden en dat ze zelfs lekker buiten in de weide wereld kunnen scharrelen. Ook moet er verplicht graan gestrooid worden en er moeten strobalen en pikstenen aanwezig zijn zodat de hennen zich op een natuurlijke manier kunnen gedragen.
De eieren worden als tafeleieren verkocht aan eierhandel Verbeek, waar de eieren in doosjes worden verpakt en getransporteerd naar diverse winkelketens in Nederland, Duitsland en België.
Wij zijn aangesloten bij keurmerken: IKB, KAT, VLOG, BeterLeven** en het Blije Kip Ei.
Het andere deel van onze eieren wordt aan huis verkocht. Dit wordt erg gewaardeerd door onze klanten omdat het altijd dagverse eieren zijn. Wij vinden dit leuk om te doen, zo heb je ook contact met de consument!
Voor de dagelijkse eierverzameling hebben wij een Kletec robot in gebruik!

Melkkoeien:
Onze melkkoeien worden gemolken door een melkrobot waar ze de mogelijkheid hebben om 24u per dag doorheen te lopen.
De melk van onze koeien gaat naar Friesland Campina als weidemelk.
Als bedrijf zijn wij bewust van de kringlooplandbouw. Dit betekent dat al onze rundveemest op eigen grond gebracht wordt en het ruwvoer voor de koeien geteeld wordt van eigen land. Op deze manier proberen wij de kringloop te sluiten.
Ons bedrijf doet mee aan Planet Proof, zo zorgen wij ervoor dat wij als bedrijf aan bepaalde extra eisen voldoen. Dit zijn een aantal van die eisen; levensduur van de dieren, kalver opfok, CO2 uitstoot, stikstofbodembalans, ammoniakemissie, eiwit van eigen land, percentage blijvend grasland en natuur en landschap. Een leuke uitdaging!

Legkippen- en melkveebedrijf familie Kievitsbosch

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    We vinden het belangrijk dat we de maatschappij betrekken bij de wijze waarop je met bedrijf en dieren omgaat. Dat kan door korte gesprekjes met bijvoorbeeld voorbijgangers, die een doosje eitjes kopen of die het geluk hebben dat ze in de wei een kalfje geboren zien worden.

  • De mest van de kippen wordt verwerkt (gedroogd) en dan naar landen rond de evenaar geëxporteerd, waar het voor de akkers gebruikt wordt. Deze landen hebben zelf veel te weinig meststoffen om voedsel op de akkers te kunnen verbouwen. Op deze manier heb je ook weer een kringloop, waarbij kostbare meststoffen uiteindelijk goed benut worden.

  • Veel energiebesparende maatregelen maken dat we zuinig om kunnen gaan met energie. Denk aan LED verlichting en diverse frequentieregelaars.

  • Een goede zorg levert dieren op die veel langer op het bedrijf kunnen blijven om eieren te leggen. Ook een stuk fokkerij heeft daar invloed op. Waar de kippen vroeger na 74 weken afgevoerd moesten worden, blijven ze tegenwoordig 86 weken bij ons.

  • Onze kippen worden ingeënt, volgens een vast entschema. Dat zijn we verplicht. De weerstand van de kip verbetert, waardoor de ziektedruk verlaagt en het medicijngebruik verminderd wordt.

  • Natuur en landbouw hoort 100% bij elkaar. Zonder zorg voor natuur kunnen we geen gezond bedrijf runnen. Planten op het erf geven voeding en schuilplekken aan insecten en vogels, de nesten van de weidevogels worden opgezocht en beschermd tegen roofdieren.

  • Ons bedrijf moet er netjes uitzien, maar wel zo dat ook gezien mag worden dat er gewerkt wordt.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners