Melkveebedrijf Langkamp

Over Melkveebedrijf Langkamp

Lid geworden in april 2019

Wij zijn Erwin en Wendy Langkamp en wij wonen met onze 3 kinderen aan de Hellendoornseweg in Luttenberg. De boerderij is het ouderlijk huis van Erwin, hij is hier dus geboren en opgegroeid.

Op dit moment worden er 80 koeien gemolken met de melkrobot. Er staan 2 melkrobots in de stal. De koeien mogen zelf kiezen wanneer ze gemolken willen worden.

Wij brengen ons jongvee zelf groot. Op deze manier hoeven we niet vaak vee aan te kopen. De jongste kalveren liggen in iglo boxen en krijgen biest (de eerste melk van de koe). De kalveren vanaf 2 weken tot en met 3 maanden lopen in het stro.

De melkkoeien lopen in een traditionele stal met boxen met speciale koematrassen en diepstrooisel boxen. Alle roosters in de stal worden schoongehouden door een mestrobot. In de stal hangen 2 koeborstels waar de koeien zich kunnen laten masseren.

De koeien lopen meer dan 120 dagen per jaar, meer dan 6 uur per dag buiten. Onze melk leveren wij aan Friesland Campina. Wij doen mee aan Planet Proof van Friesland Campina. Dit is een onafhankelijke, internationale naam voor het milieukeur-keurmerk: On the way to Planet Proof. Om het ‘On the way to Planet Proof’ keurmerk te krijgen moet worden voldaan aan verschillende eisen op het gebied van milieu en dierwelzijn. Er moet door iedereen aan een set basiseisen worden voldaan. Het houdt, kort gezegd, in dat je meer aandacht hebt voor dier, natuur, klimaat en milieu.

Op het dak van de stal liggen 180 zonnepanelen. We wekken hiermee voldoende stroom op om ons bedrijf bijna volledig zelf te voorzien. Een voorkoeler zorgt ervoor dat de melk ongeveer 15 graden afgekoeld wordt, voordat het in de tank gaat. Het drinkwater en de melk lopen dus langs elkaar heen, de melk wordt gekoeld en het drinkwater iets verwarmd. Hiermee besparen we energie.

Onze zoon Kay heeft ongeveer 100 kippen. De kippen hebben een hok met legnesten en kunnen naar buiten lopen waar voldoende ruimte is om lekker rond te scharrelen. De eieren van de kippen verkoopt hij in een stalletje aan de weg. Van het geld koopt hij weer voer voor de kippen en andere materialen die hij nodig is voor het onderhouden van de hokken en legnesten.

Wij zijn aangesloten bij Salland Boert en Eet Bewust. Wij willen graag de burger betrekken bij het boerenleven en ze zo te laten zien wat er allemaal op een boerderij gebeurd. Wij zijn ons ervan bewust dat we de burger moeten betrekken bij de boerderij en de producten die er vandaan komen. Hierdoor is er meer begrip en wordt er meer kennis gedeeld. Bij ons rustpuntje kunnen mensen heerlijk genieten van een boerenijsje of kopje koffie.

Wij zijn ook aangesloten bij Stichting Groen Luttenberg. Doel hiervan is om landschapselementen te behouden en onderhouden.

Bijzonderheden

Erwin en Wendy Langkamp
Hellendoornseweg 88
8105 ST Luttenberg
Tel. 06-29490950
Tel. 06-48368959

Facebook Melkveebedrijf Langkamp

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Beeldkwaliteit
Natuur