Welkom op de website van Salland

Kalverhouderij familie Van Egteren

Hallo, wij zijn Jan en Ina van Egteren. Samen met onze kinderen hebben wij sinds 2012 een rosé startkalver bedrijf in Haarle.

Op ons bedrijf verzorgen wij 900 stierkalfjes tot een periode van ongeveer 10 weken. Deze kalfjes worden geboren op een melkveebedrijf. Ze zijn tussen de 14 en 21 dagen oud als ze bij ons komen en wegen ruim 50 kg. De kalveren worden gebracht met een vrachtwagen waar ze lekker in een dik pak stro liggen. Dit zijn drukke dagen voor ons want de kalfjes moeten leren drinken uit een bakje. De hulp van onze kinderen is dan ook hard nodig.

De kalfjes krijgen de eerste zes weken 2x daags melk. Na 6 weken gaan de kalveren over van melk naar volledig beschikbaar water. Ook beginnen we na 2 dagen al met het voeren van brok en stro. Deze hoeveelheid word geleidelijk op gevoerd tot ongeveer 5kg per dag. De laatste weken krijgen ze ook nog snijmais. Als de kalveren weg gaan wegen ze ongeveer 110 kg. Op de volgende boerderij waar ze naar toe gaan, worden ze gehouden tot een leeftijd van 8 of 12 maanden. Daarna worden ze geslacht en verwerkt tot een lekker stukje rosé vlees.

Veel mensen zijn onbekend met de kalverhouderij vandaar onze motivatie om mee te doen met Salland Boert en Eet Bewust.

Kalverhouderij familie Van Egteren

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  Regelmatig komen bewoners van een gehandicapteninstelling en een zorgboerderij op bezoek om kalfjes te kijken.

  Familie van Egteren is actief betrokken bij activiteiten die vanuit Salland Boert en Eet Bewust georganiseerd worden.

 • Op het onderdeel Milieu scoort familie van Egteren  punten omdat er meer dan  75% van het mestoverschot geleverd wordt. Dit is veel meer dan de landelijke norm van 30%.

 • 50% van de benodigde Energie wordt zelf opgewekt door middel van zonnepanelen. Verder wordt er gebruik gemaakt van energiebesparende maatregelen, zoals natuurlijke ventilatie in alle stallen en een frequentieregelaar.  Verwarmen van de stallen wordt gedaan door middel van een houtpallet kachel. Dit scheelt aanzienlijk energie. Tevens is alle verlichting op het bedrijf aangepast naar LED.

 • Op het onderdeel Welzijn worden meerdere punten gescoord. Als de jonge kalfjes binnenkomen hebben zij eerst vloerverwarming. Voor kalfjes die ziek zijn is een ziekenboeg op stro voor ingericht. Afhankelijk van wat het kalf mankeert is er ook een ziekenhok buiten de stal zodat voorkomen kan worden dat de andere kalveren worden besmet. Het dak van de stal is geïsoleerd voor een zo aangenaam mogelijk klimaat in zowel zomer als winter.

 • De kalveren op het bedrijf van familie van Egteren zijn afkomstig uit maximaal 2 verschillende landen maar meestal is dit uit een land. Ter bestrijding van vliegen wordt bij elke koppelwisseling de voergang en de voerbakken zeer uitgebreid schoongespoten. Op het bedrijf is een noodstroomvoorziening aanwezig die er voor zorgt dat er geen problemen met de kalveren ontstaan mocht de stroom uitvallen.

 • Op het onderdeel Natuur scoort het bedrijf van familie van Egteren  diverse punten. Er zijn verschillende bomen en struiken op en rondom het bedrijf waar volop leef en nestmogelijkheid is voor erfvogels en andere dieren. Voor insecten is een insectenhotel geplaatst. De zwaluw is een veel geziene vogel op het erf.

 • 30% van de mest moet verplicht verwerkt worden. Familie van Egteren laat zelfs 50% van de mest verwerken.

 • Het bedrijf ziet er netjes uit!

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners