Welkom op de website van Salland

Boerderij Suydbroek, familie Hutten

Boerderij Suydbroek ligt aan de voet van de Sallandse Heuvelrug, een prachtig wandel en fietsgebied. John en Marisca Hutten runnen het vleesveebedrijf en de boerderijwinkel met ondersteuning van hun dochter Anouk en zoon Edwin. In de boerderijwinkel vindt u de lekkerste boerderijproducten, zoals (h)eerlijk vlees van onze eigen runderen, lamsvlees van Scheperij Salland, biologisch varkensvlees van Neimeijer en andere producten uit de streek.

Suydbroek geeft de streek aan waar onze boerderij staat en komt voor op de kaart van Höttinger uit 1787.

We doen mee aan Salland Boert en Eet Bewust omdat we de verbinding tussen boer en burger belangrijk vinden. Waar komt ons voedsel vandaan en wordt het geproduceerd? Alle producten die verkocht worden in onze boerderijwinkel betrekken wij daarom van lokale, ambachtelijke bereiders. Naast smaak vinden we kwaliteit, betrouwbaarheid en diervriendelijkheid belangrijk. Daarom weten we van elk product precies waar, hoe en door wie het wordt gemaakt.

En natuurlijk is het goed dat iedereen kan zien dat we met veel liefde en toewijding onze dieren verzorgen.

Boerderij Suydbroek, familie Hutten

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Op het gebied van Maatschappij is familie Hutten erg ondernemend. Het bedrijf heeft een eigen website en het is mogelijk om via de winkel of via de zelfverkoop vlees van de eigen dieren te kopen. Daarnaast worden er nog meer producten te koop aan geboden die allemaal afkomstig zijn van boeren en ondernemers uit de regio. Vanuit de winkel en de zelfverkoop is het mogelijk om door de grote glazen pui de koeien in de stal te bekijken. Regelmatig brengen schoolklassen een bezoek aan het bedrijf. Ook is er een ontvangstruimte gerealiseerd die afgehuurd kan worden. Op en rondom het bedrijv worden veel toeristische activiteiten georganiseerd onder andere in samenwerking met de schaapsherder die gebruik maakt van de voormalige serestal van het melkvee.

  • Op het onderdeel Milieu scoort Vleesveehouderij Suydbroek diverse pluspunten. Er zijn maatregelen getroffen om erfafspoeling tegen te gaan. Het vuile water bij de mestplaat wordt in een speciale put opgevangen en afgevoerd naar een bezinksloot. Het schone regenwater wordt naar de sloot geleid.

    Het bedrijf is zelfvoorzienend in ruwoer. Dit betekend dat zij voldoende land hebben voor het voer van de dieren. Er wordt geen gras van elders aangekocht. Alle mest van het vee wordt gebruikt op het eigen bedrijf.

  • Bij Vleesveehouderij Suydbroek wordt gebruik gemaakt van groene stroom. De verlichting in de stal is vervangen voor LED verlichting. Met de nieuwbouw van de kantine, vergaderruimte en winkel wordt ook de laatste verlichting aangepast naar LED.

  • De koeien van familie Hutten hebben een ruim zacht ligbed van stro tot hun beschikking. Om zich lekker te kunnen schuren is er een koeborstel in de stal aanwezig.

  • Op het onderdeel Diergezondheid worden verschillende pluspunten gescoord. Zo is het medicijnverbruik zeer laag. Er is een scheiding schone weg vuile weg gecreëerd door 2 opritten te realiseren.

    Ongedierte wordt door middel van een biologische beheersplan aangepakt. Het bedrijf wordt zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt voor plaagdieren zoals vliegen, ratten en muizen en daarnaast wordt de biodiversiteit op het bedrijf verbeterd. Dit gebeurd in samenspraak met Agro Pest Control.

  • Er worden veel punten gescoord op het onderdeel Natuur. Rondom het hele bedrijf zijn bloeiende akkerranden ingezaaid. Dit zorgt voor een grote biodiversiteit.  Daarnaast zijn er veel bomen en struiken aanwezig waar erfvogels en andere dieren kunnen nestelen en schuilen.

    Over het hele bedrijf zijn er in samenwerking met Natuurmonumenten verschillende vogelkasten geplaatst. Zo hangen er een uilenkast, twee vleermuizenkasten, een kast voor een torenvalk en is er een groot insectenhotel bij de groente tuin neergezet.

  • Bij het scoren van het onderdeel Beeldkwaliteit wordt de netheid van het erf bekeken. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de bestrating van het erf. Ook wordt naar de bouwstijl gekeken en of deze past bij de stijl van Salland. De Longhorns en de Hereford koeien  staan in het voorjaar en de zomer dag en nacht buiten. Dit is een prachtig plaatje om te zien. Om lichtvervuiling tegen te gaan is het ’s nachts minimaal 6 uur donker in de stal.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners