Welkom op de website van Salland

Melkveebedrijf Bouwman

Mijn vader Jacco en mijn moeder Heidi doen mee aan Salland Boert en Eet Bewust omdat ze het belangrijk vinden de verbinding te zoeken met de maatschappij. Mijn vader is melkveehouder en mijn moeder docent. Ze geeft creatieve workshops in het atelier naast de stal en samen geven ze BoerderijEducatie. Wij ontvangen regelmatig schoolklassen en andere groepen mensen en laten ze graag zien wat er allemaal op een modern melkveebedrijf gebeurt.

Ons bedrijf ligt 600 meter van de provinciale weg, in het groen, tussen Heeten en Nieuw Heeten, vlakbij ‘’t Ruitendak’. Ik hoop ooit als 4e generatie te mogen boeren op deze prachtige plek tussen de bossen en help vaak mee, net als mijn opa en oma. Mijn broer leert voor technicus landbouwtechniek en mijn zus en jongere broer hebben andere interesses.

We hebben voornamelijk roodbonte koeien die van oorsprong afstammen van het MRIJ ras wat in het verleden langs de IJssel voor kwam. Hier worden ongeveer 70 melkkoeien en 50 stuks jongvee op bijna 40 ha grond gehouden. We zijn zelfvoorzienend in onze manier van boeren. Er is voldoende grond bij het bedrijf aanwezig, waardoor we genoeg ruwvoer kunnen verbouwen voor onze koeien en de vruchtbare mest zelf benutten.

Er is bewust nagedacht over de bouw van onze moderne, open stal met veel licht en lucht (uit 2009) met een Delaval melkrobot. Hierbij zijn we altijd uit gegaan van een zo maximaal mogelijk dierwelzijn: koecomfort staat centraal . De stal is geïsoleerd met sandwichpanelen. Dat is bij de zomerdag koeler, hierdoor verbruiken we geen stroom voor ventilatoren. In de loop der jaren zijn we bewuster gaan boeren en hebben onze melkveehouderij zo ingericht, dat het voor mens en dier goed toeven is.

Duurzaamheid krijgt een steeds belangrijkere rol binnen onze sector. Wij proberen hier ons steentje aan bij te dragen. Op het dak van onze stal liggen zonnepanelen, daarmee kunnen we ons bedrijf voor ruim de helft van stroom voorzien. Met deze en andere extra duurzaamheidsinspanningen leveren wij Top-Zuivel (met extra aandacht voor dier, natuur en klimaat) aan FrieslandCampina, die onze weidemelk gebruikt voor de producten met het PlanetProof-keurmerk. Wij weiden onze koeien minimaal 120 dagen per jaar. Daarnaast krijgen ze een mengsel van kuilvoer, mais en vers gras. Brokken krijgen ze in de melkrobot tijdens het melken.

De koeien worden met aandacht gefokt en verzorgd, waarbij een langere levensduur duidelijk één van de speerpunten is. Onze kalfjes worden na de geboorte verzorgd in éénlingboxen voor meer individuele zorg en aandacht. Hierna leven ze in een groepshok in het stro. Als wij goed voor de koeien zorgen, zorgen de koeien goed voor ons. Een koe in topconditie geeft ‘vanzelf’ veel melk, wat weer voor onze inkomsten zorgt. Hiermee kunnen wij  investeren in ontwikkelingen in ons bedrijf, dierwelzijn en duurzaamheid.

Wij heten u van harte welkom op ons bedrijf!

Groeten Hylke Bouwman

Melkveebedrijf Bouwman

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  Jacco en Heidi ontvangen graag mensen op hun melkveebedrijf. Heidi is opgeleid tot educatieboerin en samen hopen ze veel schoolklassen te kunnen ontvangen. Hiervoor is een mooie ontvangstruimte op het bedrijf aanwezig. Daarnaast wil Heidi in de toekomst ook workshops koe schilderen gaan aanbieden.

 • Er is voldoende grond om zelfvoorzienend te zijn in ruwvoer voor de koeien. Daarnaast zijn er maatregelen getroffen om het water van de kuilplaten op te vangen om erfafspoeling tegen te gaan.

 • Zonnepanelen op de stal wekken de helft van de energie op die het bedrijf gebruikt. De overige stroom die wordt afgenomen van het energienet is groene stroom. Er is een voorkoeler aanwezig. Deze zorgt ervoor dat de melk al op lagere temperatuur in de melktank terecht komt.

 • Op de stal liggen sandwichpanelen. Deze hebben een isolerende werking, waardoor ’s zomers een aangenaam stalklimaat heerst. De ligboxen van de koeien voldoen qua afmeting aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Er is een strohok aanwezig, waar koeien de ruimte hebben om rustig te kunnen afkalven en er hangt een koeborstel.

 • Het medicijngebruik op het melkveebedrijf van familie Bouwman ligt ver onder de maximale streefwaarde. Het bedrijf is vrij van de dierziektes IBR en BVD en kent een gesloten bedrijfsvoering.

 • Er is voldoende grond bij het bedrijf aanwezig, waardoor er genoeg ruwvoer verbouwd kan worden voor de eigen koeien en de vruchtbare mest zelf benut kan worden.

 • Het erf van melkveebedrijf Bouwman geeft een verzorgde aanblik.
  Er wordt gewerkt met een tijdklok voor de stalverlichting om zodoende in de nachtelijke uren geen lichtvervuiling te veroorzaken. In de zomermaanden wordt weidegang toegepast.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners