Welkom op de website van Salland

Biologisch varkensbedrijf Neimeijer

Biologische varkens houden betekent voor ons, Jeroen en Nieske Neimeijer uit Heino, het natuurlijke gedrag van de dieren centraal zetten. Wij zijn blij met de keuze die we in 2012 gemaakt hebben om de varkens bewegingsvrijheid en ruimte te geven. Het dagelijks werk wordt uitgevoerd door Nieske met onze medewerkster Danielle. Geen boer dus, maar een boerin.
Regelmatig hebben wij stagiaires over de vloer, meestal jonge meiden die geen kennis of ervaring in de sector hebben. Iets wat echt bij ons past. We zijn enthousiast om hen te laten zien en ervaren wat de biologische varkenshouderij is en natuurlijk het leven op een boerderij.

Stap voor stap ontwikkelen we ons bedrijf verder. Meer en meer zijn we bezig met de varkens op een zo natuurlijk gezonde manier groot te brengen, zodat we een kwalitatief goed stuk vlees produceren met een verhaal dat klopt en transparant is. Achter op deel hebben we een verwerkingsruimte gemaakt, waar we onze eigen varkens uitbenen, versnijden en verpakken tot varkensvleesproducten te verkopen aan consumenten. Van karbonade tot schnitzel, van beenham tot gedroogde worst. Puur en zonder toevoegingen.
Een volgende stap is het herinrichten van ons erf met aangrenzende weides, zodat we nog meer de verbinding kunnen leggen tussen natuur, mens en dier. Dit doen we doormiddel van het aanplanten van bomen en hagen die allen een meerwaarde hebben voor de voeding van varkens en de biodiversiteit. Dat maakt het verhaal en onze manier van varkens houden compleet.

Biologisch varkensbedrijf Neimeijer

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  We staan heel erg open voor de dialoog met burger, we ontvangen vaak groepen of individuen voor een rondleiding op het bedrijf. We zijn erkend leerbedrijf en ontvangen regelmatig schoolklassen voor een educatieve boerderijles. De picknicktafel met infoborden aan de voorzijde van het bedrijf, zijn uitnodigend voor voorbijgangers. Daar kunnen ze pauzeren en genieten van scharrelende varkens in de modder.
  Belangrijk, omdat we zo met elkaar in gesprek blijven.

 • We houden logischerwijs rekening met milieu want dan is samenwerking met planten en dieren veel beter. Dus niet ingrijpen met chemische middelen etc, maar de bodem verbeteren zodat de bodem de kans krijgt op natuurlijke wijze in balans te komen met

 • We kijken zoveel mogelijk naar besparen van energie. We wekken het grootste deel zelf op en wat we tekort komen, nemen we groene energie af. Voor toekomstige plannen met het vervangen van de schuur is het een bewuste keuze om geen verwarming meer te gebruiken. De varkens kunnen in de strohokken zichzelf goed warm houden en zeugen geven voldoende warmte en beschutting aan de biggen.

 • Het varken moet zoveel mogelijk natuurlijk gedrag kunnen vertonen, zoals wroeten en badderen in de modder. Een groot modderbad op het erf, wordt regelmatig bezocht door de varkens. In de weilanden rond het bedrijf scharrelen zeugen met biggen lekker in het gras en vinden beschutting in hun hok.

 • Veel natuurlijke middelen worden ingezet zoals kruidenextracten, preventief om de gezondheid te bevorderen. We hebben een zeer laag antibioticagebruik, wij zijn van mening dat een varken voldoende weerstand van zichzelf moet hebben en daardoor dan veel minder vatbaar is voor ziekten.

 • We zijn volop in de weer met de aanplant van heggen en bomen die ten goede komen aan de gezondheid van het varken (onder andere notenbomen) en die tegelijkertijd de biodiversiteit versterken. Houten boomstronken afkomstig uit het bos, bieden plek aan talloze insecten. De bijenkast van de imker staat bij de bloemenrijen, zodat bijen nectar kunnen halen uit de bloemen. Het is mooi om te ervaren dat wanneer je
  met de natuur meewerkt, je zoveel voldoening én een goed inkomen uit het bedrijf kunt halen.

 • Mensen komen via een openbare weg richting het bedrijf, en wat ze dan te zien krijgen moet mooi, netjes en groen zijn. Mensen moeten kunnen genieten. Ook de scharrelende varkens rond het bedrijf geven een mooie uitstraling. Zo genieten niet alleen wijzelf, maar ook toeristen en buurtbewoners van het landschap.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners