Welkom op de website van Salland

Boerendag Stöppelhaene Raalte

Op vrijdag 25 augustus staat Salland Boert en Eet Bewust samen met LTO Salland, Team Agro en Boerderij Educatie Salland Vechtdal op de Boerendag in Raalte. Een gezellige dag die juist niet alleen voor boeren bestemd is!

De Boerendag is één van de traditionele onderdelen van Stöppelhaene. Een oergezellig markt met stand die een koppeling hebben met het platteland. 

Dit jaar zijn er demonstraties stokdorsen en binden van de rogge door één van de buurtdorpen van Raalte. Daarnaast is ook de ouderwetse dorsmachine aanwezig. De rogge die tijdens de Roggemaaiersavond geoogst is, gaat dan door de dorsmachine, om zo het zaad van het stro te scheiden. Het zaad gaat naar de molen om gemalen te worden tot meel en het stro wordt onder andere gebruikt als ligbed voor de dieren. In de landbouw werd en wordt niets verspild!

Oude ambachten en Sallandse lekkernijen
Op zowel de Boerendag als de aangrenzende Bottermarkt, kunnen heerlijke Sallandse lekkernijen gekocht worden, zoals knieperties, oliebollen en natuurlijk Sallandse Kruudmoes. Ook worden oude ambachten uitgevoerd als manden maken, stro vlechten, klompen maken en dorsen met de dorsstok.

Voor jong en oud, van vroeger naar nu 
De Boerendag is leuk voor jong en oud. Opa’s en oma’s die kleinkinderen vertellen hoe het vroeger ging. Er zijn grote en kleine dieren om te bekijken en misschien wel te aaien. Het hoogtepunt voor de kinderen!

En om te zien hoe er tegenwoordig landbouw bedreven wordt, zijn LTO Salland en Trioliet (producent van voermachines) ook met een stand aanwezig. Op deze manier kan iedereen kennis maken met de moderne landbouwpraktijk. Doel is ook om voedselproducenten en -consumenten met elkaar te verbinden. Producenten kunnen namelijk niet zonder consumenten, maar consumenten ook niet zonder producenten. Daarom is het belangrijk om met elkaar de verbinding te zoeken. Dat kan laagdrempelig op de Boerendag!

Zoek je echt even ontspanning, eerlijke producten en misschien wel wat informatie over de landbouw van vroeger en nu? Kom dan gezellig naar de Boerendag op de vrijdag van Stöppelhaene!

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners