Welkom op de website van Salland

Averlo-Frieswijk in actie

Boeren uit Averlo en Frieswijk, waaronder 5 Salland Boert en Eet Bewust deelnemers, organiseren een ludieke actie omtrent de stikstofplannen vanuit het rijk. Hoe ziet Salland er uit als er geen boeren meer zijn? Is het vee in de wei dan vervangen door zonnepanelen en windmolens? Is het niet meer mogelijk om te recreëren in het groen omdat er dan allemaal huizen zijn gebouwd? Komt mijn baan op de tocht te staan? Bestaat de vrijwillige brandweer dan nog wel? Allemaal vragen die de bevolking van Averlo en Frieswijk momenteel bezig houden. Reden genoeg om als boeren én buitenlui gezamenlijk in actie te komen om een leefbaar platteland te behouden! Haal de fiets uit de schuur en leg de accu alvast aan de lader, want… Averlo-Frieswijk organiseert op 31 juli een fietstocht!

 

Door de aangekondigde stikstofplannen van het kabinet, zal ook in Averlo en Frieswijk flink gereduceerd moeten worden. Hierdoor zal het platteland in 2030 er heel anders uit komen te zien. Een van de initiatiefnemers Geurt Willemsen: “Als de stikstofplannen zoals deze nu op tafel liggen werkelijkheid worden, raak je niet alleen de boeren en hun gezinnen, maar de hele bevolking. Onze voedselzekerheid komt in het gedrang, maar ook onze hele leefomgeving komt er totaal anders uit te zien. Dit mogen we niet laten gebeuren.”

Om iedereen bewust te maken van de gevolgen van de stikstofreductieplannen organiseren de inwoners op zondag 31 juli een fietstocht onder de naam ‘Welkom in openluchtmuseum Averlo-Frieswijk 2030’. “Onze buurtschappen uitroepen tot openluchtmuseum lijkt momenteel de enige manier om alles te houden zoals het nu is”, aldus Willemsen. Tijdens de route worden deelnemers rondgeleid door de nu nog prachtige buurtschappen en is te zien hoe inwoners hun signaal willen afgeven. Ook het dagelijkse woon-werkverkeer in de regio zal de komende tijd niet onopgemerkt de buurtschappen passeren. Langs de N348 en de N766 zullen diverse spandoeken worden geplaatst om aandacht te vragen voor het huidige stikstofbeleid.

Fietst u mee zondag 31 juli? De route van 23 km (ook te verkorten tot 9 of 14 km) start bij Museum Averlo-Frieswijk-Schalkhaar, Frieswijkerweg 7 in Schalkhaar, vanaf 12.30 uur. Deelname gratis en op eigen risico.

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners