Steunenberg Melkvee en Energie, familie Boerkamp

Over Steunenberg Melkvee en Energie, familie Boerkamp

Lid geworden in oktober 2018

Welkom bij Steunenberg Melkvee en Energie van de familie Boerkamp.
In 1910 is de eerste generatie begonnen op deze locatie, inmiddels wordt het familiebedrijf door de vierde generatie verder ontwikkeld. Dit is ook aan de gebouwen te zien; elke generatie heeft een stal gebouwd. Het van oudsher gemengde bedrijf is in de loop der jaren ontwikkeld naar het huidige melkveebedrijf met 350 melkkoeien.

Onze voorouders hadden veel passie voor koeien net als wij, dat is in een eeuw tijd hetzelfde gebleven. De wereld om ons heen en ook de melkveehouderij is in deze eeuw enorm verandert en blijft ook veranderen. We gaan van een lineaire (verbruiks-) economie naar een circulaire (kringloop-) economie. Wij willen inspelen op deze verandering door de bouw van een mono-mestvergister.

Mono-mestvergister: hoe werkt dat dan?
In de mono-mestvergister (betonnen, verwarmde silo) gaat alleen verse mest van onze melkkoeien. Dit is voeding voor tal van bacteriën, die van deze lekkere maaltijd een wind laten. Dit gas (biogas genoemd) wordt gezuiverd tot aardgaskwaliteit (groengas). Na 50 dagen komt de mest weer uit de silo en bevat dan bijzonder goede eigenschappen. Dit product verwerken we met DOSO tot voedsel op maat voor het bodemleven.

Wat wordt ermee bereikt?

  • Verminderen van de uitstoot van broeikasgassen met 500-600 auto’s per jaar (ons dorp Boskamp is hierdoor autovrij)
  • Productie van groene energie voor 400 huishoudens
  • Kringlopen worden gesloten (kunstmest wordt vervangen door eigen mest op maat), we krijgen daarmee een gezonde bodem met daarop sterke en gezonde gewassen; nog beter voedsel voor onze koeien en goed voor het milieu.

Als melkveehouder zijn wij dagelijks, met passie voor onze koeien, bezig met voedsel produceren. Elk agrarisch bedrijf doet dit op zijn eigen manier. Door dit te bundelen in Salland Boert en Eet Bewust willen we iedereen kennis laten maken met de wijze waarop onze bedrijven dit doen, een leuke uitdaging!

Bijzonderheden

Steunenberg Melkvee en Energie
Familie Boerkamp
Steunenbergerweg 7A
8121 RJ Olst

Facebook Steunenberg Melkvee

Facebook Wakkere Boerin

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Beeldkwaliteit
Natuur