Melkvee- en vleeskuikenbedrijf Mts Elshof

Over Melkvee- en vleeskuikenbedrijf Mts Elshof

Tussen Lierderholthuis en Laag Zuthem ligt het vleeskuiken- en melkveebedrijf van familie Elshof.

Gerard is verantwoordelijk voor het melkveebedrijf. De koeien worden gemolken door twee melkrobots, wat prettig is voor de dieren en het geeft arbeidsgemak voor onszelf. Er is voldoende grond om genoeg gras en mais op te verbouwen voor het hele jaar. Vanaf het voorjaar kunnen de koeien naar buiten, tot in oktober, zo lang het weer het toelaat.

Bertwin is verantwoordelijk voor de vleeskuikens, die gehouden worden volgens het Goed Nest Kip concept van Albert Heijn. Dit houdt onder meer in dat de kuikens meer stalruimte hebben en dat ze langzamer groeien dan reguliere kuikens. Verder is het gebruik van antibiotica teruggebracht naar nul. In de stallen worden ook extra strobalen gezet waar ze in kunnen scharrelen.

De kuikens komen als ze 1 dag oud zijn op ons bedrijf en hebben dan al voer en water gehad op de broederij. De mest gaat naar een energiecentrale waar het verbrand wordt en daarmee stroom opgewekt.

De stallen en onze woonhuizen worden verwarmd door een houtkachel . Alle stroom die we nodig hebben komt van onze eigen zonnepanelen. Sinds kort mogen we ons netto energie producent noemen omdat er 200.000 KwH aan energie meer opgewekt kan worden dan we zelf gebruiken.

De weidevogels worden beschermd door de nesten voor het maaien te markeren met stokken. Op die manier wordt voorkomen dat de nesten met eieren worden beschadigd. Op sommige percelen wordt de maaidatum uitgesteld om eerst de eieren uit te laten komen.

We willen graag laten zien op welke manier op ons bedrijf voedsel geproduceerd wordt, daarom doen we mee aan Salland Boert en Eet Bewust.

Bijzonderheden

Mts Elshof
Bertwin, Gerard en Marja
Lierderholthuisweg 71
8055 PK Laag Zuthem