Welkom op de website van Salland

Aspergeboerderij Koks

Onze aspergeboerderij vindt u aan de Oostermaatsdijk 10 in Lettele, in de buurtschap Oude Molen.
De boerderij is gebouwd in 1917 en was oorspronkelijk een typisch Sallands gemengd bedrijf; melkvee en varkens. Met de komst van de melktank in 1980 zijn we gestopt met melken, later zijn we eveneens gestopt met het houden van varkens.

Ondanks dat er geen koeien of varkens meer werden gehouden, bleef de interesse en passie voor het vak. Zo hebben we in 2004 onze eerste aspergeplanten aangeplant (gepoot) en is één van oude varkensstallen omgebouwd tot boerderijwinkel.

Inmiddels zijn we een begrip in de buurt en daarbuiten. Onze velden zijn uitgebreid, waar we zowel witte als groene asperges telen. De boerderijwinkel is voorzien van alle gemakken, waaronder een schilmachine en verschillende aanverwante artikelen. Voor een complete maaltijd, voorzien van heerlijke asperges, bent u bij ons aan het juiste adres!

Om te zorgen voor biodiversiteit en de bijen te sparen, zaaien we al sinds 2018 akkerlanden in om mooie en nuttige planten in de zomer te laten groeien.

Onze boerderijwinkel is, in het aspergeseizoen, dagelijks geopend.

 

Aspergeboerderij Koks

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Familie Koks heeft gedurende het aspergeseizoen de winkel aan huis, dagelijks geopend. De asperges worden ook geleverd aan de horeca. In het seizoen ontvangen ze meerdere schoolklassen om kinderen meer te vertellen over deze akkerbouwtak. Daarnaast beschikt het bedrijf over een website en facebookaccount, waarop de bedrijfsprocessen te volgen zijn.

  • Er wordt rijenbemesting toegepast. Hooguit 1 keer per seizoen wordt herbicide gespoten. Daarna wordt onkruid met de hand verwijderd. Hoe minder onkruid, minder vochtig, minder schimmel dus minder bestrijding nodig.

  • Het bedrijf wekt eigen energie op middels zonnepanelen en neemt voor een klein deel groene stroom af.

  • Natuur

    Jaarlijks worden akkerranden ingezaaid met een bloemenmengsel ter verbetering van de biodiversiteit. Ter bevordering van de bodemvruchtbaarheid worden organische stoffen gebruikt

  • Voor de bodemvruchtbaarheid wordt grotendeels gebruik gemaakt van vaste mest en organische meststoffen zoals compost.

  • Het erf en de winkel zien er verzorgd uit. Er is veel aandacht voor de natuur, wat zich uit in o.a. de bloeiende akkerranden.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners